Preminuo reditelj Lukas Nola

Filmski i pozorišni reditelj i dobitnik brojnih nagrada Lukas Nola preminuo je nakon duge i teške bolesti.

Nola je državnu nagradu "Vladimir Nazor" dobio je 1995. godine za film "Svaki put kad se rastajemo" te 2001. za film "Rusko meso" (Pixsell)

Nakon duge i teške bolesti, u Zagrebu je preminuo filmski reditelj Lukas Nola (58), dobitnik više nagrada, među njima i državne nagrade “Vladimir Nazor” kao i nagrada na Pula film festivalu.

Nola je rođen 1964. godine u Zagrebu. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti te historiju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a diplomirao 2003. godine filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je radio kao vanredni profesor.

Debitirao je u naraštaju tzv. mladoga hrvatskog filma TV filmom “Dok nitko ne gleda” (1993).

Državnu nagradu “Vladimir Nazor” dobio je 1995. godine za film “Svaki put kad se rastajemo” te 2001. za film “Rusko meso”.

Brojne nagrade

Za igrani film “Svaki put kad se rastajemo” u Puli je 1994. godine dobio Zlatnu arenu za scenarij, a za film “Nebo, sateliti” je 2000. godine dobio Zlatnu arenu za režiju te za film “Sami” 2001. godine Posebnu Zlatnu arenu.

Režirao je i na televiziji i u pozorištu, pisao i dramske tekstove, režirao više eksperimentalnih filmova. Mini dramsku seriju “Čuvar dvorca” Nola je kao scenarist i redatelj napravio za HRT, a serija je 2018. prodana svjetskom televizijskom tržištu.

Lukas Nola objavio je i knjigu “Bilo je dobro, bilo je toplo”.

Izvor: Agencije