Berlinski filmski festival će biti održan uživo

Berlinale je najavio program s 18 filmova u konkurenciji i uključuje nove filmove Francuza Francoisa Ozona i Claire Denis.

Plan održavanja uključuje kraći program, zahtjeve da su učesnici vakcinisani ili prebolovali COVID-19, kao i manji broj posjetilaca kako bi svi bili sigurni (EPA)

Berlinale, prvi ovogodišnji veliki evropski filmski festival, održat će se sljedećeg mjeseca uživo, potvrdili su organizatori u trenutku kada se očekuje vrhunac vala omikron soja u Njemačkoj, javlja Fena.

Ovom objavom su iznenadili mnoge koji su očekivali da će festival biti održan online drugu godinu zaredom.

Berlinale je najavio program s 18 filmova u konkurenciji i uključuje nove filmove Francuza Francoisa Ozona i Claire Denis, scenaristice “Carol” Phyllis Nagy i prethodnog pobjednika Paola Tavianija iz Italije.

Kraći program

Očekujući hiljade gostiju iz cijelog svijeta, direktori festivala Mariette Rissenbeek i Carlo Chatrian rekli su na virtualnoj konferenciji za novinare da su s državnim zdravstvenim vlastima osmislili plan za 72. izdanje ovog prestižnog festivala, javlja AFP.

Ovaj plan uključuje kraći program, zahtjeve da su učesnici vakcinisani ili prebolovali COVID-19 i manji broj posjetilaca kako bi svi bili sigurni.

“Odlučili smo se za festival uživo jer stvarno vjerujemo da je kolektivno iskustvo u središtu filmskog festivala”, rekao je Chatrian.

Berlinale, koji se uz Cannes i Veneciju svrstava među najbolje kinematografske izložbe u Evropi, trebao bi se održati između 10. i 20. februara.

Izvor: Agencije