Festival nijemog filma ovog vikenda u Zagrebu

Programom festivala obuhvaćena su klasična djela nijemog filma koji će imati muzičku pratnju uživo, najavili su organizatori.

Između Chaplina i Keatona prikazat će se program najboljih filmova od 2016. do 2020. godine, s filmovima različitih poetika i pristupa (EPA - Ilustracija)

Pssst! Festival nijemog filma održat će se ove godine ponovno u pandemijskom i skraćenom obliku u petak i subotu, 5. i 6.  studenog, u dvorani zagrebačkog Centra za kulturu Trešnjevka, javila je Hina.

Organizatori su najavili da će prvi dan festivala nastupiti kvartet gitariste Ivana Kapec u kojemu su još vibrafonist Šimun Matišić, basist Goran Delač i bubnjar Silvio Bočić. Oni će pratiti klasične kratke filmove Laurela i Hardyja i zaključiti je komedijama, klasičnim ostvarenjima Charlieja Chaplina – Cirkus i Useljenik.

“Između toga svojom glazbom uljepšat će filmove iz hrvatske baštine nijemog filma – zdravstveno-obrazovne filmove Škole narodnog zdravlja”, ističu organizatori.

Program dosadašnjih pobjednika

O digitalnoj restauraciji tih filmova u organizaciji Hrvatske kinoteke govorit će supervizor digitalne restauracije Vjeran Pavlinić, a o epidemiološkim temama prisutnim u filmovima Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica ŠNZ “Andrija Štampar”.

Drugi i posljednji dan nastupa maestro Vitomir Ivanjek, pijanist koji se specijalizirao za nijeme filmove, ovaj put uz Chaplinova Svjetla velegrada, te dva filma Bustera Keatona, kratkih Policajaca i cjelovečernjeg Snimatelja.

Između Chaplina i Keatona prikazat će se program dosadašnjih pobjednika, odnosno najboljih filmova od 2016. do 2020. godine, s filmovima različitih poetika i pristupa, iz Hrvatske, Španjolske, Njemačke, Rusije i drugih zemalja.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a zbog epidemioloških mjera po projekciji u gledalištu može biti maksimalno 45 osoba.

Izvor: Agencije