Filmovima ‘Valentin, sin Evrope” i ‘Dream team babe’ završava Treći AJB DOC

Insert iz filma 'Dream Team Babe' koji će biti prikazan u sklopu programa AJB Prikazuje (Ustupljeno Al Jazeeri)
Insert iz filma 'Dream Team Babe' koji će biti prikazan u sklopu programa AJB Prikazuje (Ustupljeno Al Jazeeri)

Posljednjeg dana Trećeg AJB DOC Film Festivala bit će prikazani filmovi Valentin, sin Evrope Antonija Martina i Dream team babe Lejle Zvizdić, čijim će prikazivanjem festival biti zatvoren.

Film Valentin, sin Evrope priča je o Valentinu koji je veliki dio svog života proveo na ulicama Rumunije, sve dok ga, kada mu je bilo 14 godina, usvojio par iz Belgije i spasio iz siromaštva i pakla droge. Nekoliko godina kasnije na YouTubeu je slučajno pronašao dokumentarni film u kojem je prepoznao sebe dok je bio dijete. Stupio je u kontakt s rediteljem i zamolio ga da dođe kako bi mu ispričao ostatak svoje priče.

Taj susret probudit će stare Valentinove demone. Iako je postao Evropljanin, potpuno drugačiji u odnosu na siroče kakvo je bio, i dalje se mora boriti s najmračnijim dijelovima svog karaktera. Ta introspekcija postaje još teža zbog toga što sa zaručnicom čeka dijete i živi u velikoj neizvjesnosti.

Film će biti prikazan u sklopu Takmičarskog programa u 18 sati.

Filmom Dream team babe Lejla Zvizdić donosi priču o najstarijem ženskom bendu u Bosni i Hercegovini i šire. Bend ima šest članica, baka koje zajedno imaju 450 godina. Sve su udovice, osim jedne. Privlače publiku nevjerovatnom energijom, radošću i veseljem. Izvode i čuvaju od zaborava tradicionalne narodne pjesme, među kojima su ganga i bećarac, a pored toga  pišu zanimljive i duhovite stihove o aktuelnim dešavanjima u društvu.

Film će biti prikazan u sklopu programa AJB Prikazuje u 19:30 sati.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO