Izvođenjem predstave ‘Biti Arijela F’ zatvoren Bitef-Prolog

Bitef-Prolog je održan pod sloganom Na ivici budućnosti (bitef.rs)

Festival Bitef-Prolog svečano je zatvoren večeras u Beogradu izvođenjem predstave “Biti Arijela F”, u koprodukciji Teatra Vidi iz Lozane i kompanije autora Simona Sena, vizuelnog umjetnika iz Lozane.

Tema komada je odnos prema digitalnom tijelu – Simon Sen, naime, na internetu nabavlja repliku ženskog tijela, da bi počeo da istražuje psihološke, rodne, pravne i druge aspekte ovog fenomena.

Od subote 12. do ponedjeljka 14. septembra, u Bitef teatru i na Skveru Mire Trailović u Beogradu, pod sloganom ‘Na ivici budućnosti’, održan je Bitef-Prolog. U toku tri dana, publika je mogla da prisustvuje pozorišnim predstavama, stručnim i naučnim tribinama i raznovrsnom pratećem programu. 

Bitef-Prolog je svečano otvoren performansom savremenog cirkusa Nula, u produkciji Cirkusfere na otvorenoj sceni na Skveru Mire Trailović u subotu 12. septembra.

U glavnom programu Prologa gostovale su dvije pozorišne predstave. U koprodukciji čuvenog Rimini Protokola i minhenskog Kameršpilea, izvela se Dolina Jeze, dok je Teatar Vidi došao sa predstavom Biti Arijela F realizovane u koprodukciji sa kompanijom autora Simona Sena, vizuelnog umjetnika iz Ženeve.

Zbog velikog interesovanja publike, ali i smanjenog kapaciteta sale Bitef teatra kako bi se postigla fizička distanca između gledalaca, obje produkcije su imale više izvođenja, a predstave su se emitovale na ekranu na otvorenoj sceni Bitefa na Skveru Mire Trailović gdje je bio organizovan prateći i drugi programi Bitefa. 

Podrška teatru

Prvog dana Bitef-Prologa, na otvorenoj sceni Bitefa na Skveru Mire Trailović održana je promocija knjige Vere Konjović Čekajući Bitef, posvećene tradicionalnom programu Bitef na filmu.

Nakon toga je pod otvorenim nebom bilo upriličeno svečano otvaranje performansom savremenog cirkusa Nula, Cirkusfere, a poslije toga je premijerno izvedena predstava Dolina Jeze.

U okviru bogatog pratećeg programa, svi zainteresovani su mogli da prisustvuju međunarodnoj tribini o sistemskoj podršci teatru u doba pandemije pod nazivom Na ivici nove pozorišne sezone, još jednom izdanju Filozofskog teatra u okviru kojeg je gostovala teoretičarka i aktivistkinja iz Ljubljane Svetlana Slapšak, razgovoru Ivana Medenice sa jednom od vodećih svjetskih teatrološkinja Erikom Fišer Lihte na temu odnosa između živog i digitalnog pozorišta, kao i prezentaciji programa Polifonije.

Epidemiološke mjere

Bitef-Prolog se realizovao uz strogu primjenu higijensko-epidemioloških mjera, mjerenje temperature, obavezno nošenje maski i poštovanje fizičke distance između posjetilaca. 

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Kabinet predsednika Vlade Republike Srbije, kao i Evropska delegacija u Srbiji, Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Gete Institut, Ambasada Švajcarske u Beogradu, Francuski institut u Beogradu i Fond za otvoreno društvo. 

Prijatelj i sponzor Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala. Partneri festivala su Erste Bank a. d. Novi Sad, dugogodišnji prijatelji festivala Coca-Cola Hellenic Srbija i MTS, Alma Quattro, Opšta bolnica „Bel Medic“, Halo Creative tim, Mezestoran „Dvorište“, klub „Zaokret“,  Domaće kiflice,  Muffinstore, Marriot – Courtyard Belgrade City Centre i restoran Ruski Car. 

Izvor: Agencije