Treće izdanje AJB DOC Film Festivala na digitalnoj platformi

Ovogodišnje izdanje Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans AJB DOC bit će održano u prilagođenom formatu od 11. do 15. septembra.

Odabrana selekcija najboljih svjetskih i regionalnih dokumentaraca bit će dostupna putem digitalne platforme na oficijelnoj festivalskoj web-stranici ajbdoc.ba.

Svi dokumentarni filmovi na ovoj platformi moći će se pogledati bez registracije i besplatno, saopćili su organizatori.

U skladu s mjerama i preporukama tijela nadležnih za javno zdravstvo i društveno odgovornim pristupom Al Jazeere Balkans kao medijske kuće, donesena je takva odluka, pa će kompletan program Festivala, razgovori s autorima i trening za mlade autore biti održani virtuelno.

Iskustvo putovanja u doba kontrole

Tema vodilja Trećeg AJB DOC Film Festivala je Voyage/Putovanje predstavljena je vizuelno, ali se i prožima ovogodišnjim pričama dokumentarnih filmova i stvarnošću kojom smo okruženi, onemogućeni fizički putovati i ograničeni postavljenim granicama, a istovremeno udubljeni svako u svoje lično putovanje u potrazi za smislom i snagom.

Ovom temom se neposredno progovara o iskustvu putovanja u dobu kontrole i pravila, koja ne vrijede jednako za sve.

Nekada izbrisane granice ponovno su podignute i ojačane te predstavljaju privid sigurnosti i zaštite, ali i njihova krhkost i besmislenost u dobu pandemije nikada nije bila očitija, jer za virus granice ne vrijede.

Stvarni motiv za granice se krije u strahu od nepoznatog onih koji ih postavljaju.

Asocijativno predstavljamo putovanje koje počinje u našim glavama, ono na koje nas vodi svaki film, a u dokumentarnom je taj put satkan od najrazličitijih ljudskih iskustava i životnih priča.

Program tri festivalske selekcije pod pokroviteljstvom BH Telecoma bit će objavljen uskoro.

Izvor: Al Jazeera