Pet predstava nastalih u jednom danu označilo povratak teatra

Izvedbu pet petnaestominutnih predstava ljubitelji pozorišne umjetnosti ispratili su višeminutnim aplauzom (Al Jazeera)

Izvedbu pet petnaestominutnih predstava koju je 25 bosanskohercegovačkih umjetnika kreiralo u samo jednom danu ljubitelji pozorišne umjetnosti ispratili su višeminutnim aplauzom.

Sve se događalo ispred Međunarodnog centra za djecu i omladinu na Grbavici u Sarajevu u sklopu projekta “Teatar u kvartu” kojim je otvoreno četvrto izdanje Pop Art Festivala.

Adnan Lugonić, Emina Omerović, Emina Kovačević, Bojana Vidosavljević  i Benjamin Hasić su u petak u 18 sati počeli pisati dramske tekstove na zadate teme.

Njihove tekstove su reditelji Dino Mustafić, Selma Spahić, Irfan Avdić, Alen Šimić i Nermin Hamzagić prvi put vidjeli jutros u devet sati, nakon čega su s glumcima počeli raditi na realizaciji predstave.

“Bilo je to jedno nevjerovatno iskustvo, ne samo zato što smo imali 24 sata na raspolaganju, što je samo po sebi uzbuđenje i kreativni izazov, nego i zato što smo imali probe na otvorenom, u parku gdje su djeca trčala oko nas i gdje se odvijao neki normalan život. Na to mjesto došao je teatar i nastalo je nešto zaista lijepo i magično. Aplauz na kraju i svi ljudi koji su došli da pogledaju predstave dokaz su koliko je sve ovo veliko”, kaže reditelj Irfan Avdić.

Kreativni izazov

Stvoriti i realizirati predstavu u 24 sata svim učesnicima ovog projekta bio je veliki izazov, a u isto vrijeme svima je predstavljalo i veliko zadovoljstvo zbog povratka na scenu nakon višemjesečne pauze.

“Ovaj eksperiment dosad nismo radili, vani je to praksa, ali kod nas ne. S obzirom na to da su okolnosti vanredne, bila je ovo lijepa prilika da izađemo vani i da podijelimo s publikom nešto što je i za nas novost. Zaista je ovo jedno lijepo iskustvo i sretan sam što je sve dobro prošlo”, kaže Ermin Bravo.

Osim Brave, svoje glumačko umijeće pokazali su i Maja Izetbegović, Igor Skvarica, Alban Ukaj, Nadine Mičić, Kemal Rizvanović, Saša Krmpotić, Sanja Burić, Vanja Đugum Matović, Lidija Kordić, Iva Šimić, Dino Sarija, Anja Drljević, Dražen Pavlović i Ejla Bavčić.

Izvor: Al Jazeera