EP traži hitni fond za medije i kulturu

Traži se hitno formiranje fondova za pomoć medijima zbog pada prihoda (EPA)

Odbor za kulturu i obrazovanje Evropskog parlamenta ukazao je na neophodnost podrške medijima u savladavanju posljedica krize nastale pandemijom bolesti COVID-19, koju izaziva korona virus.

Iz EP-a navode da su mediji i novinarski sektor tokom pandemije ključni za pravovremeno i tačno informiranje javnosti, ali i da se suočavaju s velikim gubicima, prvenstveno zbog pada prodaje reklamnog prostora za čak 80 posto.

“Oni su naša odbrana od lažnih vijesti i dezinformacija. Istovremeno, veoma su pogođeni padom prihoda od reklama i činjenicom da im je budućnost neizvjesna”, upozoravaju zastupnici u EP-u.

Odbor za kulturu i obrazovanje EP-a zatražio je od Evropske komisije da osigura da novac iz fondova namijenjenih za obnovu ekonomije nakon pandemije korona virusa stigne i do medija, kao i do kulturnih ustanova, pojedinačnih stvaralaca i dobrotvornih organizacija.

Garancije za medije i kulturu

U saopćenju EP-a navodi se da je od Komisije zatraženo da se istraži mogućnost formiranja hitnog fonda za pomoć medijima i novinarskom sektoru, prenosi Tanjug.

Parlament navodi da bi novac za pomoć medijima mogao biti osiguran iz fondova za druge programe koje je trenutno nemoguće trošiti zbog pandemije.

“Stvorite hitni fond za medije, namijenite strukturne fondove za kulturu i pojačajte garancije za ove sektore”, poručili su europarlamentarci.

Izvor: Agencije