#hešteg: Novi serijal na Al Jazeeri Balkans

Prva epizoda donosi dvije originalne hešteg ideje - #njuznet i #nismosame (Al Jazeera)

Novi serijal #hešteg, čiju produkciju potpisuje Foto Art, rađen u koprodukciji BH Telecoma i Al Jazeere Balkans, bit će emitovan uskoro u programu ove regionalne televizije.

I u vrijeme globalne pandemije regionalna televizijska kuća Al Jazeera Balkans gledaocima, osim najnovijih vijesti, želi ponuditi kvalitetan sadržaj i pozitivne priče.

Kako je iz ove TV-kuće saopćeno, u prvoj zvaničnoj koprodukciji s BH Telecomom, koji ovih dana promovira svoj hešteg #ostanimopovezani, od 2. aprila, u terminu od 21:30, bit će emitovan novi serijal #hešteg.

Dok je u svijetu aktuelan hešteg #stayhome, kao i regionalne inačice, mlađoj publici, ali i ostalim gledaocima, bit će zanimljivo saznati kako su neki heštegovi postali viralni i potakli na širu društvenu akciju.

Serijal #hešteg u šest epizoda donosi dvanaest priča (heštegova) iz tri države – Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

U svakoj polusatnoj epizodi po dvije su priče, a uvod u svaku emisiju o fenomenu heštega donosi Miloš Đajić, jedan od pionira društvenih mreža i digitalnih komunikacija u regiji.

Gotovo ne postoji segment života za koji nije postavljen hešteg. Sve generacije ga koriste svakodnevno i u svim oblastima – od aktivizma, politike i vijesti do humora i brendiranja, pokrivajući sve teme i fenomene.

Serijal prezentira priče s univerzalnom porukom, na šarmantan i optimističan način. Priče su informativne, poučne, potiču na promišljanje i stavljaju u fokus veoma bitne teme.

#njuznet i #nismosame

Prva epizoda donosi dvije originalne hešteg ideje – #njuznet i #nismosame.

#njuznet je priča o satiričnom portalu (Njuz.net) koji objavljuje izmišljene vijesti. Marko Dražić i Viktor Marković, koji su među idejnim tvorcima ovog fenomena, govore o humoru, satiri, izmišljenim vijestima, budućnosti “lažnih vijesti” te o saradnji sa Zoranom Kesićem na serijalu “24 minute”.

#nismosame je priča koju donosi novinarka Ivana Kalođera. Nakon što je pobijedila karcinom, Ivana je pokrenula akciju te povezala žene koje su oboljele od raka s taksi prijevoznicima u Zagrebu, koji humanitarno prevoze pacijentice na hemoterapiju. Njena akcija ne staje tu, već kroz različite platforme daje podršku oboljelima.

Režiju serijala #hešteg potpisuje nagrađivana bh. rediteljica Sabrina Begović-Ćorić, koja je diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a osnivačica je Udruženja za afirmaciju žena kroz umjetnost i kulturu HAVA.

Produkcija: Fotoart
Režija: Sabrina Begović-Ćorić
Producent za Al Jazeeru Balkans: Sead Kreševljaković.
Koncept i izvršna producentica: Melina Kamerić
Snimatelj: Ajnur Ibričić
Montaža: Adnan Zilić
Muzika: Dino Šukalo
Dizajn vizuelnog identiteta i animacija: Muamer Adilović i Adnan Halvadžija

Izvor: Al Jazeera