Favoriti na 92. dodjeli Oscara

Film 'Joker' Todda Phillipsa ima najviše nominacija – 11 (EPA)

U Los Angelesu, u pozorištu Dolby, 9. februara bit će održana 92. dodjela Oscara, a najviše nominacija, čak 11, ima film Joker Todda Phillipsa.

Dva prestižna priznanja, koja dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka, mogla bi pripasti makedonskom dokumentarcu Medena zemlja, koji su režirali Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov, prenosi Tanjug. 

Uz Jokera se još osam filmova takmiči u kategoriji za najbolje ostvarenje u 2019.

Kao najozbiljniji protivkandidat pominje se 1917, film britanskog režisera Sama Mendesa, koji ima deset nominacija. Ta ratna drama na ovogodišnjoj dodjeli nagrada BAFTA-e osvojila je priznanje za najbolji film.

Među glavnim favoritima za najprestižnije priznanje jest i nostalgična oda Quentina Tarantina o posljednjim danima starog Hollywooda – Bilo jednom u Hollywoodu” s deset nominacija.

Šest nominacija ima južnokorejski film Parazit režisera Bong Joon-hoa.

Martinu Scorseseu Irac bi mogao donijeti još jednu nagradu za najbolju režiju, nakon što je 2007. nagrađen za film Pokojni. To je Scorseseu deveta nominacija u toj kategoriji.

Pojedinačna priznanja

Kad je riječ o pojedinačnim priznanjima, gotovo je izvjesno, piše Tanjug, da će Renee Zellweger i Joaquin Phoenix dobiti nagradu u kategoriji za najbolju glumicu, odnosno glumca. Ako Phoenix osvoji Oscara za najbolju mušku ulogu ove godine, to će biti drugi put da je lik Jokera nekome donio glumačko priznanje, nakon Heatha Ledgera 2009. 

Zahvaljujući ulozi kaskadera u Bilo jednom u Hollywoodu, Brad Pitt glavni je favorit za najbolju mušku sporednu ulogu.

Kao i Pitt, Laura Dern osvojila je sve prestižne nagrade u kategoriji za najbolju glumicu za ulogu brakorazvodne advokatice u filmu Priča o braku, zbog čega mnogi ne sumnjaju da će 9. februara otići kući s Oscarom. Priča o braku Noaha Baumbacha veliki je miljenik publike i kritičara ove sezone, ali će se suočiti s jakom konkurencijom u kategoriji za najbolji originalni scenarij, gdje se takmiče i filmovi Bilo jednom u Hollywoodu, čiji je scenarist i režiser Quentin Tarantino dvostruki pobjednik u toj kategoriji, kao i Irac.

Makedonski film Medena zemlja, dobitnik Nagrade publike za najbolji dokumentarni film na 25. SFF-u, takmičit će se u kategorijama za najbolji film na stranom jeziku i najbolji dugometražni dokumentarac.

Riječ je o filmu koji govori o skromnom životu pčelarice Atidže Muratove iz makedonskog sela Bekirlija.

Izvor: Al Jazeera i agencije