SFF: Počasno srce Sarajeva Isabelle Huppert

Huppert je dobitnica brojnih prestižnih nagrada (SFF)

Sarajevo Film Festival za svoj 25. rođendan ugostit će francusku glumicu Isabelle Huppert, kojoj će odati priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Huppert je legendarna filmska i pozorišna glumica.

Tokom karijere od pet decenija sarađivala je sa slavnim režiserima poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luca Godarda, Otta Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis i Paula Verhoevena.

Kako navodi Anadolija, cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima Pijanistica, Bijela roba, Ona, Greta i mnogim drugim.

Počasno srce Sarajeva bit će joj uručeno prije projekcije filma Jadnici, koja će biti održana 18. augusta u 20:30 u Ljetnom kinu Raiffeisen.

Masterclass s Huppert bit će održan istog dana u 18 sati u Kinu Meeting Point.

Bila nominirana za Oscara

Huppert je dobitnica brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu Čipkarica, dvije nagrade za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Veneciji za uloge u filmovima Priča o ženama i Ceremonija, specijalne nagrade žirija Zlatni lav Filmskog festivala u Veneciji za ulogu u filmu Gabrielle i za životno djelo, te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Cannesu za uloge u filmovima Violette i Pijanistica.

Osvojila je i francusku nagradu Cesar za najbolju glumicu za filmove Ceremonija i Ona.

Za ulogu u filmu Ona osvojila je i nagrade Gotham, Zlatni globus i Spirit, te je nominirana za Oscara za najbolju glumicu.

Nositeljica je francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umjetnosti i književnosti.

Predsjedavala je žirijem 62. filmskog festivala u Cannesu.

Izvor: Agencije