Tradicionalna vještina tetoviranja u modernom dobu

U Japanu se tetoviranje tradicionalno povezuje sa svijetom bandi, jer pripadnici Jakuza obično imaju živopisne tetovaže koje pokrivaju veći dio njihova tijela.

Iako su zabranjene na nekim javnim mjestima, jedan od vodećih majstora tetoviranja kaže kako su sastavni dio japanske kulture.

Al Jazeerina ekipa posjetila je vodećeg majstora kontroverzne umjetničke forme u Yokoham. Horyoshi je usavršio vještinu Irezumi, japanskog tetoviranja cijelog tijela. Njegova karijera traje već pet desetljeća.

“Moramo cijeniti Irezumi kao dio kulturne tradicije Japana. Ta tradicija je sve vrijeme sa nama i moramo je nastaviti”, kaže.

Tetoviranje se obično povezuje s Jakuzama, odnosno bandama organiziranog kriminala. Današnji klijent kaže da ga to ne zabrinjava.

“Živim svoj život i ne želim žaliti jer to nisam uradio”, odgovara Izumi Sato.

U obližnjem muzeju Horyoshi izlaže artefakte koji prikazuju povijest japanske tetovaže. Od lica autohtonog naroda Ainu, do zamršenih šara koje su zaintrigirale zapadne posjetitelje u 19. stoljeću. U tom stoljeću su vlasti počele suzbijati tetoviranje, nakon čega su ga prakticirali isključivo pripadnici podzemlja.

“Horyoshi tvrdi da je duga povijest tetoviranja zanemarena zbog kasnije povezanosti s bandama i nasiljem, ali to se sada mijenja”, javio je Al Jazeerin reporter Harry Fawcett.

Uz surove prikaze i cvijeće

Horyoshijev studio posjetio je dugogodišnji klijent, čije je tijelo rezultat četverogodišnjeg rada i bolnog tretmana. To je druga koža, dizajnirana da bude skrivena ispod odjeće.

“Postoji osjećaj ljepote kada ovako nešto možete pokazati, ali to ne pokazujete. Danas se previše toga otkriva. To je kao da imate prekrasnu postavu unutar kaputa koja, kada se pokaže, čini kaput još ljepšim”, objašnjava Horyoshi.

Uz ljepotu nalaze se i stravične prikaze: duhovi, demoni, odrubljene glave, nasilje. Za nekoga tko nastoji izvesti tetoviranje iz sjene, postavlja se pitanje – čemu tolika surovost?

“Da bih ublažio surove prikaze, ubacujem cvijeće. Suprotnostima pravim ravnotežu. Postoji ravnoteža između lijepog i surovog. Kada kombinirate groteskno i lijepo, jedno drugo nadopunjuju”, objašnjava Horyoshi.

Ne krije činjenicu da su mnogi njegovi klijenti bili pripadnici Jakuza. Ne krije i da nema prst na ruci, kojega je navodno odgrizao rakun, iako je to poznata kazna u japanskom svijetu podzemlja. Tvrdi da je iz godine u godinu sve manje Jakuza, a sve više ljudi koji žele njegove tetovaže, čime postaju živo platno ove zamršene japanske umjetničke forme.

Izvor: Al Jazeera