Bellucci o radu sa Kusturicom: Zaobišli smo politiku

Kusturica osam godina nije snimao dugometražne igrane filmove (EPA)

Glumica Monica Bellucci izjavila je da je za nju bila stalna avantura snimanje filma Na mliječnom putu, režisera Emira Kusturice i da je zahvalna što je mogla da uživa i divi se njegovom talentu i učestvuje u složenom i veoma kreativnom procesu.

“Sve je to bio veliki izazov i tako rijetka prilika”, dodala je Bellucci.

Ona je za Politiku rekla da joj snimanje filma nije bilo teško, da je duboko vjerovala u projekat koji je od nje zahtijevao kreativan rad sa Kusturicom.

“Uradila sam sve što nisam do sada, jer je on napisao za mene tako lijep filmski lik. Lik veoma jake, ženstvene, moćne i zrele žene u akciji, tako da je to za mene zaista bio poklon”, navela je Bellucci.

Navodeći da je sniman balkanski rat u zemlji punoj ljepota, ali punoj patnji, Bellucci je istakla da se nijednog trenutka ovom projektu nije pristupalo sa političke tačke gledišta, već isključivo umjetničke.

Dugometražni film nakon osam godina

“Rat je samo okruženje za ljubavnu priču. Ako u filmu i ima nasilja, ono je predočeno na poetičan i snolik način, u snolikom svijetu u kojem se događa ljubavna priča dvoje ljudi koji više nisu mladi”, kaže Bellucci i dodaje da su ljubav i senzualnost stvar energije, a ne godina.

Ona je istakla da je ovaj film veoma lijepa poruka koju je Kusturica dao poslije osam godina koliko nije snimao dugometražne igrane filmove.

“Vratio se filmom koji daje nadu životu i životnoj energiji, iako dolazi iz zemlje koja je istovremeno i prelijepa i tužna”, rekla je Bellucci.

Film Na mliječnom putu režisera Emira Kusturice dobio je nagradu Young Golden Lion na filmskom festivalu u Veneciji koji dodjeljuje žiri sastavljen od mladih.

Glavne uloge u filmu tumače Kusturica i Monika Bellucci, te Predrag Manojlović i Sloboda Mićalović.

Izvor: Agencije