Video: Gitarist U2 svirao u Sikstinskoj kapeli

YouTube/Phantom Engineer

The Edge, gitarista irske grupe U2, postao je prva rock zvijezda koja je održala mini-koncert u Sikstinskoj kapeli, “najljepšoj dvorani na svijetu”, prenose svjetske agencije.

David Evans, kako mu je pravo ime, otpjevao je četiri pjesme u subotu navečer za publiku, u kojoj je bilo 200 liječnika, naučnika i filantropa, učesnika Vatikanske konferencije o regenerativnoj medicini.

Uz podršku hora, sastavljenog od sedam irskih tinejdžera i noseći crnu kapicu, svoj zaštitni znak, Edge je na akustičnoj gitari odsvirao i otpjevao četiri pjesme – obradu If it be your will Leonarda Cohena i tri pjesme svog benda – Yahweh, Ordinary love i Walk on.

The Edge, kojem je otac prošli mjesec umro od raka, a kći mu se borila s leukemijom, u upravnom je odboru fondacije koja radi na prevenciji raka.

S publikom se šalio, rekavši kako nije mogao vjerovati kada su ga pozvali da svira u kapeli koju je u 16. stoljeću oslikao Michelangelo.

Papa ‘mjesni župnik’

“Kada su me pitali želim li biti prvi savremeni umjetnik koji će svirati u Sikstinskoj kapeli, nisam znao što bih rekao. Obično imam drugog momka koji pjeva za mene”, rekao je.

“Moram se i zahvaliti mjesnom župniku što mi je iznajmio dvoranu.”

“Mjesni župnik” je, naravno, papa Franjo, kojem je Edge posvetio izvedbu Walk on, pjesmu koja je izvorno napisana kao posveta burmanskoj političarki i nobelovki Aung San Suu Kyi dok je još bila u kućnom pritvoru.

“Franjo je narodni papa. Radi čudesan posao i neka nam dugo tako nastavi”, rekao je The Edge.

Vatikansku konferenciju o regenerativnoj medicini, kojoj se u petak obratio američki potpredsjednik Joe Biden, organizirala je američka fondacija Stem for Life, kako bi se razmijenile ideje i mogućnosti o korištenju matičnih stanica odraslih u liječenju rijetkih bolesti.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO