Obnovljeni Koloseum izgleda kao prije 2000 godina

Rimske vlasti prvobitno su odobrile projekat, ali kada je u medije dospjela informacija da je riječ o McDonald'su, situacija se promijenila (EPA)

Sljedeće sedmice planiran je završetak prve faze 25 miliona eura vrijednog “šminkanja” Koloseuma, i tada će ovaj spomenik kulture izgledati gotovo isto kao prije 2000 godina.

Znameniti rimski Koloseum blista nakon trogodišnje obnove koju je finansirala italijanska kompanija koja se bavi proizvodnjom luksuzne kožne robe, ali nisu svi sretni što je održavanje historijskog zdanja povjereno privatniku u zamjenu za prava na komercijalno iskorištavanje.

Sedrena površina otvorenog stadiona, gdje su se nekada gladijatori borili s lavovima, potamnjela je od dugotrajne izloženosti onešišćenju zraka.

Nakon trogodišnjeg čišćenja mlazovima vode i nježnim četkanjem, krečnjaku je postepeno vraćena njegova veličanstvena bjelina.

“Fasada je sada gotovo onakva kakva je bila u antici”, govori među gomilom turista, prodavača ulaznica i radnika direktorica Koloseuma Rossela Rea ispred sjeverne, najbolje očuvane strane spomenika.

Novi detalji

Vanjski radovi na čišćenju koštaju 6,5 miliona eura i bit će završeni 22. aprila, dan prije nego što Rim slavi 2769. godišnjicu osnivanja.

Čišćenje je otkrilo i neke nove detalje, poput brojeva koji su označavali tribine i znakove popravaka nakon požara iz trećeg vijeka.

Amfiteatar izgrađen između 70. i 80. godine rimski carevi su koristili kao mjesto javnih pogubljenja i krvavih sportova, poput borbi gladijatora i divljih životinja ispred 50.000 ljudi.

S padom Rimskog Carstva palo je i zanimanje za Koloseum, a u šestom je vijeku na južnom kraju djelimično razrušen nakon potresa. To mu daje današnji izgled nedovršene arene.

Koloseum je zajedno s Rimskim forumom najpopularnije turističko odredište u Italiji. Godišnje privlači 6,5 miliona posjetitelja i nosi 50 miliona eura prihoda od ulaznica.

U narednim fazama obnove restauratori će raditi na podzemnim prolazima i unutarnjim hodnicima.

Pokušaji da se dotjera i područje oko Koloseuma zasad daje polovične rezultate. Avenija koja razdvaja Forum u dva dijela pretvorena je u pješačku zonu, a vlasti su iz blizine Koloseuma protjerale lažne gladijatore i ružne štandove za prodaju suvenira. Područje, međutim, i dalje izgleda neuredno, djelomično i zato jer u blizini traju radovi na podzemnoj željeznici.

Osude komercijalnog sponzorstva

Obnovu Koloseuma finansirao je proizvođač luksuzne kožne galanterije i cipela Tod's. To je do sada najveće privatno sponzorstvo obnove historijskih spomenika u Italiji.

Ministar kulture Dario Franceschini podržava obnovu spomenika na spomenuti način, ali je osuđuje naučna zajednica kao ciničnu rasprodaju osiromašene talijanske vlade i otvaranje vrata komercijalnoj eksploataciji nacionalnog kulturnog naslijeđa.

Historičar umjetnosti Tomaso Montanari rekao je da je vlasnik Tod'sa Diego Della Valle u zamjenu za svoju darežljivost dobio velika marketinška prava na Koloseum, ali je nakon bijesa javnosti potpuno odustao od toga da ih koristi.

“Pogrešno je pretvoriti spomenike u marketinško oruđe”, kaže Montanari. “Prema nama se u 90 posto naših života već odnose kao prema klijentima ili potrošačima. Moraju postojati mjesta na kojima smo slobodni od tržišnih sila”, dodaje.

Izvor: Agencije