Sahranjen Dragan Nikolić, posljednji romantični heroj

Ni u najtežim danima svoje bolesti nije gubio svoj veliki dar duhovitog čovjeka, držao se otmjeno, poručila je Seka Sablić (Nemanja Jovanovi? / Tanjug)

Glumac Dragan Nikolić sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Obitelj, prijatelji, veliki broj kolega i mnoštvo građana, svih onih koji su cijenili lik i djelo Dragana Nikolića uputili su mu posljednji pozdrav na Novom groblju i prethodno na komemoraciji u Ateljeu 212.

Dugim aplauzom u prepunoj dvorani Ateljea 212, danas su velikana srpskog glumišta Dragana Nikolića posljednji put pozdravili njegove kolege, prijatelji, poštovatelji.

Atelje 212 je bio premali da primi sve one koji su željeli odati posljednju počast legendarnom glumcu, a među prisutnima su bili i premijer Srbije Aleksandar Vučić, potpredsjednik vlade i šef srpske diplomacije Ivica Dačić, predsjednica parlamenta Maja Gojković i ministar kulture i informiranja Ivan Tasovac.

Na komemoraciji su govorili Branimir Brstina, Dušan Kovačević, Jelisaveta Seka Sablić, Rade Šerbedžija, Radoslav Zelenović, Jagoš Marković, Milan Vlajčić, Radmila Stanković, Ljiljana Todorović, Dragan Bjelogrlić, Vojislav Brajović.

“Kada se pronela vest da si nas napustio, osetio sam poraz i besmislenost života. Nisam znao, a verovatno ni ti sam nisi znao koliko si voljen i cenjen širom Srbije i nekadšnje Jugosavije. Osećam ponos što smo radili zajedno i poraz jer ću te viđati samo u sećanju”, rekao je Kovačević, ocenivši da je Nikolić bio “umetnik običnog svakodnevnog života”.

Sablić je rekla da je Dragan Nikolić bio “dobar čovek, koji je imao veliko dobro srce, koji je mnogo voleo ljude i bio srećan što je glumac”.

Ona je kazala da Nikolić ni u najtežim danima svoje bolesti nije gubio svoj veliki dar duhovitog čovjeka, držao se otmjeno i nije želio deranžirati ljude oko sebe.

“Ova dva dana sećanja pokazala su da je ostavio za sobom neuništiv trag i da je postao nacionalna figura”, dodala je Sablić.

Vidno potreseni Šerbedžija

Šerbedžija je naglasio da će “mnogo vode proteći Dunavom i Savom dok se ponovo ne rodi tako božanstven glumac i mangup”, uvjeren da bi Nikolić bio “u prvom timu glumačke reprezentacije Jugoslavije”.

Podjsetio je na prvo Nikolićevo pojavljivanje u filmu 1967. godine, u ostvarenju Kad budem mrtav i beo Živojina Pavlovića, na “spiritualnu energiju njegovog lica na platnu i njegovu magiju u koloru koja je rušila granice”.

Šerbedžija je naglasio da su za sve Nikolićeve uloge bile zajedničke iskrenost i jednostavnost što je u umjetnosti najteže postići, te da je bio “najveći laf koji se pojavio na beogradskom asfaltu”, a svojom magijom Dragan i njegova supruga Milena Dravić postali su “zaštitni znak jednog lijepog vremena”.

“Bio je čovjek koga su voljeli zbog talenta, ali i zbog divne i otvorene duše. Jednom mi je rekao da sam mu ne samo filmski brat, nego i pravi brat. Gago, ti nisi samo moj brat, već brat svih nas”, naglasio je vidno potreseni Šerbedžija.

‘Mala kinoteka’ kao ostavština

Zelenović je podsjetio na bogat Nikolićev opus, kojim je ostavio u ostavštinu “malu kinoteku” i kojim je učinio mnogima “djetinjstvo ljepšim”.

“Legenda, gospodin, nenametljiv,neponovljiv, kao svetski glumac, a naš beogradski mangup i šmeker. Nisam ga poznavao, a kao da sam izgubio nekog svog – ovo su samo neke od rečenica koje izgovaraju taksisti, prodavci, navijači, svi znani i neznani od kada nas je napustio naš Dragan Nikolić”, rekao je Bjelogrlić.

Priznao je kako ne pamti da su “Beograd i Srbija nekada za nekim tako spontano tugovali, kao što danas čine opraštajući se od svog posljednjeg romantičnog heroja”.

“Od velikog glumca sa kojim su se identifikovale generacije i generacije, prerastao je u dobri, divni, tanani duh čitavog naroda. Zato i nismo verovali da može da ostari i da nas napusti. Nije nikad ostario, samo nas je napustio. Ma koliko nam se činilo da svet postaje gori, ljudi će uvek prepoznavati neobjašnjivu toplinu i časnost pravog čoveka… Legenda od divnom čoveku, lepom Gagi sa Crvenog krsta, živeće dugo, biće jedinstvena, topla i lepršava kao što je bio i on”, zahvalio je Bjelogrlić svom “duhovnom ocu, učitelju na svemu što ga je naučio i što ga svrstao među svoje prijatelje”.

Voja Brajović se oprostio od svog prijatelja pjesmom Arsena Dedića – Amigo.

Jedan od najvećih i najvoljenijih glumaca s prostora bivše Jugoslavije, Dragan Nikolić preminuo je prošlog petka u 73. godini.

Izvor: Agencije