Knjiga Isaaca Newtona na aukciji za milion dolara

Kad je prvi put štampano, prije više od 300 godina, djelo Isaaca Newtona Matematički principi prirodne filozofije smatrano je revolucionarnom prekretnicom u naučnom svijetu. U toj knjizi Newton je iznio teorije o gravitaciji i kretanju. Rijetki primjerak bit će u prodaji na aukciji u New Yorku s početnom cijenom od milion dolara.

Kao školarci, vjerovatno smo svi čuli priču o tome da je Newton sjedio u voćnjaku kad je jabuka pala sa stabla, a njemu sinula teorija gravitacije. Njegovih dostignuća, kao naučnika i filozofa, jednostavno je previše da bismo ih nabrajali. Smatra se jednim od najvećih umova u historiji, a sada njegovo najznačajnije djelo aukcijska kuća Christie's nudi na prodaju.

Novinar Al Jazeere Andy Gallacher o knjizi je razgovarao s Francisom Wahlgrenom, stručnjakom za Newtona.

Rijetke i izuzetno vrijedne

– Recite mi šta ovu knjigu čini jedinstvenom.

“U našoj branši i u svijetu smatra se najvažnijom knjigom u historiji nauke”, odgovara Wahlgren.

Da budemo precizniji, jedna od teorija koje je Newton u njoj iznio dovela nas je do modernog shvatanja svijeta u kojem živimo.

“U suštini, objasnio je kako svijet funkcionira, kako se planete okreću oko Sunca… Sve se svodi na formule i izračune koje sadrži ova knjiga”, kaže Wahlgren.

– Koliko se često pojavi ovakav primjerak? Znam da ste veoma uzbuđeni. Držite u rukama knjigu koja bi mogla biti prodana za milione dolara…

“Zanimljivo je… U ovom poslu povremeno se pojavljuju knjige poput ove. Rijetke su i izuzetno vrijedne. A prvo izdanje ovako monumentalnog Newtonovog djela može postići visoku cijenu na aukciji”, odgovara Wahlgren.

Jedan od temelja moderne nauke

– Smijem li je uzeti?

“Naravno.”

Knjiga, jedan od temelja moderne nauke, bit će ponuđena na prodaju s početnom cijenom od milion dolara. Mogla bi, i vjerovatno hoće, dostići mnogo više.

Izvor: Al Jazeera