Danska gradi novi muzej posvećen Andersenu

Vjeruje se da će se novi Andersenov muzej jednako sviđati i djeci i odraslima (Reuters)

Novi muzej posvećen životu i djelu danskog pisca bajki Hansa Christiana Andersena, autora Ružnog pačeta i Male sirene, bit će izgrađen u njegovu rodnom mjestu Odenseu, objavile su mjesne vlasti.

Donacija 125 milijuna danskih kruna (33 milijuna američkih dolara) Zaklade A. P. Mollera, glavnog vlasnika brodarske i naftne grupacije A. P. Moller-Maersk, omogućit će da muzej postane stvarnost nakon dugogodišnjeg planiranja, objavile su vlasti Odensea.

Japanska arhitektonska grupacija “Kengo Kum & Associates” pobijedila je na natječaju projektom muzeja koji će se prostirati na površini od 5.600 metara četvornih, većinom pod zemljom.

Bajke prevedene na 160 jezika

“Muzej će biti nadogradnja na postojeći objekat u tom gradu, koji je posvećen Andersenovom privatnom životu i putovanjima, fokusirajući se više na magiju njegovih bajki. Pružit će jedinstvenu mogućnost kreacije Andersenova bajkovitog univerzuma na način koji će se sviđati i djeci i odraslima”, rekla je predstavnica gradskih vlasti zadužena za kulturu Jane Jegind.

Andersenove bajke prevedene su na 160 svjetskih jezika.

Iako je umro prije više od 140 godina u Kopenhagenu, gdje je proveo većinu života, Andersenova djela i spomenici povezani s njime, kao što je kip “Male sirene” u kopenhaškoj luci, i dalje privlače turiste u Dansku.

Izvor: Agencije