Premijera Tanovićevog novog filma na Berlinaleu

U filmu igra cijela plejada bh. glumaca, uključujući i Snežanu Vidović (Ustupljeno Al Jazeeri)

Film Smrt u Sarajevu Danisa Tanovića, koji je sniman u maju prošle godine, svjetsku premijeru imat će u takmičarskom programu Berlinskog filmskog festivala.

Film, koji su producirale sarajevska produkcijska kuća SCCA/pro.ba, sa producenticom Amrom Bakšić-Čamo, i Margo Cinema iz Pariza, rađen je po motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernard-Henrija Levyja Hotel Evropa.

U glavnoj ulozi je francuski glumac Jacques Weber, a uz njega igra cijela plejada bh. glumaca, uključujući i Izudina Bajrovića, Snežanu Vidović, Vedranu Seksan, Muhameda Hadžovića, Faketu Salihbegović-Avdagić, Aleksandra Seksana, Borisa Lera, Rijada Gvozdena, Edina Avdagića, Amara Selimovića, Lunu Zimić-Mijović, Milana Pavlovića i Aliju Aljovića.

Tanovićev film već nagrađen u Berlinu

Među autorskim članovima ekipe nalaze se i direktor fotografije Erol Zubčević, kostimografkinje Ina Arnautalić i Hatidža Nuhić, scenografkinja Mirna Ler i šminkerka Lamija Hadžihasanović-Homorač.

Film Epizoda u životu berača željeza, s kojim je Danis Tanović učestvovao na Berlinaleu 2013. godine, nagrađen je sa dva Srebrna medvjeda. Osim što je proglašen za najbolji film, najboljim glumcem je proglašen Nazif Mujić.

Osim tih priznanja, Tanovićevom filmu pripala je i Nagrada ekumenskog žirija, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.

Izvor: Agencije