Novi roman Harper Lee obara rekorde

'Ubiti pticu rugalicu' do sada je bio jedini roman 89-godišnje Harper Lee, a govori o rasnoj nejednakosti na američkom Jugu (EPA)

Roman Go Set a Watchman američke književnice Harper Lee postao je najbrže prodavana knjiga u historiji izdavačke kuće HarperCollins.

U prvoj sedmici samo u Sjevernoj Americi prodato je više od 1,1 milion primjeraka, piše Reuters.

Knjiga je objavljena 14. jula, 55 godina nakon izlaska kultnog romana Ubiti pticu rugalicu, do sada jedinog romana 89-godišnje Lee, koji govori o rasnoj nejednakosti na američkom Jugu.

Priča romana Go Set a Watchman, koji je Lee napisala sredinom prošlog stoljeća, događa se dvije decenije nakon radnje prve knjige.

Junakinja Jean Louise Finch, poznatija kao “Skaut”, odlazi iz New Yorka za Alabamu, u posjetu svom ocu Atticusu.

U svom rodnom gradu se iznova suočava s rasističkom atmosferom koja u njemu vlada.

Oduševljeni reakcijom čitalaca

“Prva sedmica prodaje knjige prevazišla je sva naša očekivanja”, izjavio je Brian Murray, predsjednik izdavačke kuće HarperCollins.

“Oduševljeni smo reakcijom čitalaca na ovo novo, historijsko djelo jedne legende među piscima kao što je Harper Lee”, dodao je on.

Lee se povukla iz javnog života nakon uspjeha romana Ubiti pticu rugalicu, koji se smatra jednim od najznačajnijih djela američke savremene književnosti, prema kojem je 1962. godine snimljen i Oscarom nagrađeni film s Gregoryjem Peckom u glavnoj ulozi.

Izvor: Agencije