Mani Gotovac za AJB: Stojimo pred nadom

Gotovac je bila prva intendantica u historiji hrvatskog pozorišta (Grgo Jelavi? / Pixsel)

Predstava “Elementarne čestice”, prema romanu Michela Houellebecqa, unatoč prošlotjednom skidanju s repertoara Dubrovačkih ljetnih igara, nakon brojnih reakcija na tu odluku ipak bi mogla biti izvedena, a odluka o tome bi trebala biti donesena do petka.

Mani Gotovac, voditeljica dramskog programa Igara, za Al Jazeeru kaže da je razgovarala i sa savjetnikom za kulturu predsjednice države te da joj je rečeno kako oni doista žele da se predstava igra. Podrška je stigla i od resornog ministra. 

Gotovac: Pale sve zabrane

“Nakon što su pale sve zabrane, i ona koja se očekivala od predsjednice i ona koja se očekivala od MUP-a, te kako ministar kulture želi da predstava bude na repertoaru, dakle manje-više svi, mi sada stojimo pred nekom nadom da će se sazvati Vijeće Dubrovačkih ljetnih igara još jedanput, premda je prvo Vijeće na programu Čestica usvojilo da se sazove još jednom i da se Čestice igraju ovoga ljeta. Ako se sazove to Vijeće Dubrovačkih ljetnih igara do petka, što se ja nadam da hoće, onda će to do petka biti. U međuvremenu rastu napisi o Hrvatskoj koja jedina ‘skida’ najpoznatijeg i najvećeg pisca danas sa svog repertoara”, kaže Mani Gotovac.

Za izvedbu predstave “Elementarne čestice” na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama prošlog je tjedna procijenjeno kako predstavlja sigurnosni rizik zbog navodnog vrijeđanja islama. No, predstava još nije službeno otkazana.

Nakon što je župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić od Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) zatražio sigurnosnu procjenu za izvođenje predstave “Elementarne čestice” na Dubrovačkim ljetnim igrama, dobio je potvrdu kako je riječ o potencijalnom sigurnosnom riziku.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je nakon toga kako je autor romana Michel Houellebecq, koji je povezivan sa satiričkim listom Charlie Hebdo, “osvjedočeni islamofob”.

Podrška ministra kulture

No, ministar je istaknuo da policija nije zabranila predstavu te je izjavio da će MUP u slučaju izvođenja, kako podsjeća Gotovac, izvršiti svoje dužnosti u vezi s osiguranjem.

Ni redatelj same predstave Ivica Buljan, ni voditeljica Igara Ivana Medo Bogdanović, niti Mani Gotovac ne žele odustati od izvođenja predstave, a tu procjenu podržao je i hrvatski ministar kulture Berislav Šipuš, prenosi Anadolija.

Argumenti zastupnika izvedbe su kako je riječ, prije svega, o ljubavnoj drami te kako se ne smije posustati pred opasnošću od ugrožavanja slobode govora.

O izvođenju će svi akteri ove priče, među kojima je i Ured predsjednice, zajednički odlučiti do petka. Odlučit će hoće li se predstava izvesti i, ako se bude izvela, kakve će se posebne mjere osiguranja poduzeti.

Izvor: Al Jazeera i agencije