Ratovima zvijezda oživljene drevne forme umjetnosti

Sedmi film u franšizi Ratova zvijezda počinje se prikazivati ovoga tjedna. Već 40 godina znanstvena fantastika utječe na mnoge aspekte pop kulture, a u Maleziji skupina entuzijasta koristi Ratove zvijezda da oživi interes za jednu od najstarijih tradicionalnih umjetničkih formi.

Likove R2D2 i C3PO nije teško prepoznati, ali ovaj put u drugačijem izdanju Ratova zvijezda, u stilu “wayang kulita”, odnosno “igre sjenki” – složenih sjenki koje na platno bacaju lutke napravljene od kože. Lutkar kontrolira svaki pokret, komentira radnju i daje sve glasove, dok se u pozadini pušta tradicionalna glazba. Koncept su osmislili dizajner Tintoy Chuo i njegov prijatelj.

“Tim projektom želimo kod mladih pobuditi interes za tradicionalnu umjetnost. Kada u pričama koristite likove koje svi mladi prepoznaju, kao što je Darth Vader, projekt mora uspjeti”, objašnjava Chuo.

Mladi okrenuti drugim vrstama umjetnosti

Projekt “Fusion Wayang Kulit” osmišljen je uz pomoć doajena lutkarstva Muhammada Daina Othmana, poznatijeg kao Pak Dain, koji je svjedočio padu popularnosti te forme u proteklih nekoliko desetljeća.

“Pak Dain se nada da je i ovo jedan od načina da se ‘Wayang Kulit’ održi. Izgradio je stalnu postavku lutaka i vodi školu za glumce, lutkare i glazbenike”, javila je Al Jazeerina reporterka Florence Looi.

Nekada su stotine posjetitelja gledale predstave “Wayang Kulita”. Danas ih je sve manje, jer se mladi okreću filmovima i glazbi. Obnovljeni interes u “Wayang Kulit” ugodno je iznenađenje.

“Kao glumac doista nisam očekivao da će ovoliki broj posjetitelja doći na našu predstavu. Za mene je to dobar znak”, priznaje lutkarski glumac Muhammad Dain Othman.

Pozitivan prijem publike

Kazalište s tom predstavom putuje diljem Malezije, a prijem publike je pozitivan.

“Mladi doista uživaju u predstavi, jer je za njih to novo iskustvo. Ideja je baš luda – spojiti znanstvenu fantastiku i drevnu umjetnost”, ukazuje Teh Take Huat iz projekta “Fusion Wayang Kulit”.

Ipak, za predstavu, koju je čak odobrio i Lucas Films, producent Ratova zvijezda, treba osigurati značajna novčana sredstva. Iako traje 15 minuta, to je dovoljno da oživi duh umiruće umjetničke forme.

Izvor: Al Jazeera