Filmom ‘Ovnovi’, otvoren Zagreb film festival

Trinaesto izdanje Zagreb Film Festivala do 22. novembra donosi ukupno 109 filmova (Davor Puklavec / Pixsell)

Islandski kandidat za Oscara, film Ovnovi, otvorio je u subotu navečer u kinu “Europa” Zagreb Film Festival, kao prvi od njih 13 koji će se ove godine natjecati za festivalske nagrade.

ZFF svake godine donosi kvalitetan program i pregled vrhunskih ostvarenja svjetskog nezavisnog filma, istaknuo je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, dodavši da je ponosan što Festival ove godine traje dan duže, što će Zagreb napraviti još atraktivnijim za sve ljubitelje filma.

Tradicionalno, na otvorenju je dodijeljena godišnja nagrada “Albert Kapović”, koju je ove godine primila producentica Vanja Andrijević, čija producentska kuća Bonobostudio promiče hrvatske animirane i eksperimentalne filmove.

Uoči projekcije, videoporukom se okupljenima obratio redatilj Ovnova Grimur Hakonarson, poručivši im kako je za njega to izrazito ličan film, s obzirom da je kao dijete pomagao djedu na farmi s ovcama.

Film posvećen ovcama

“Želio sam napraviti film o posebnoj vezi Islanđana i ovaca, one su jako važne u našem društvu, i ovaj je film posvećen njima”, rekao je Hakonarson, objasnivši kako je na Islandu puno više ovaca nego ljudi – 800.000 ovaca naspram 320.000 ljudi.

Film Ovnovi pobijedio je na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, u sekciji “Izvjestan pogled”, osvojivši žiri jedinstvenim prikazom izolirane islandske divljine u kojoj žive dva brata, prisiljena, nakon niza godina, zbog “viših razloga”, prekinuti međusobnu netrpeljivost.

Na otvorenju je prikazano i zagrebačkog publici do sada nepoznato djelo Zagabria, najstariji filmski zapis Zagreba, iz 1911. godine.

Projekcija tog nedavno pronađenog filma održana je uz muzičku pratnju pijaniste Marka Petrovića.

Trinaesto izdanje ZFF-a do 22. novembra donosi ukupno 109 filmova, od Skandinavije do Okeanije, od čega u glavnom programu po dva filma sa Islanda, dva iz Češke, dvije hrvatske manjinske koprodukcije, dva filma iz Južne Amerike i pet nacionalnih kandidata za Oscara.

Glavni i devet popratnih programa te niz posebnih projekcija bit će održani u kinima “Europa” i “Tuškanac”, Zagrebačkom plesnom centru, Muzeju suvremene umjetnosti, Dokukinu KIC i na Akademiji dramske umjetnosti.

Izvor: Agencije