Papa Franjo iznenađuje jednostavnošću

Ne može se ne vidjeti i ne osjetiti papin optimizam i radost (Osservatore Romano)

Piše: Dženan Kulović

Razvikana knjiga Eme Vesly zaključena je naslovom ”Konklave za Crkvu i svijet 21. stoljeća”. Čini se da nije mogao biti suvremeniji intro u razumijevanje paradoksa moderne Crkve.

Dok su se pape nekoć međusobno borile kako bi utvrdile ko je pravi papa, sada dvojica papa žive zajedno podno vatikanskih zidina.

Već skoro četiri decenije, u kontinuitetu, prateći pape, njihove govore, pohode, pisma, enciklike, Silvije Tomašević u svojoj novoj knjizi naslova “Papa Franjo: kako papa nade i nježnosti mijenja Rim, Crkvu i svijet” dekomponovao je ovaj paradoks.

Na više od dvije stotine stranica luksuzno opremljenog teksta i ilustracija nije krio svoje oduševljenje papinom osobnosti koja je duboko impregnirana njegovom nepatvorenom i iskrenom vjerom.

Dajući mu karakter “sasvim drugačijeg” pape, ovaj dugogodišnji novinar i publicista sa rimskom adresom, prenosi riječi i misli, geste i poruke, nakane i preokupacije, govor tijela i ljudske datosti, taj dah latinoameričke lepršavosti i lakoće koja osvaja.

Jednostavan i jedinstven

Crtice iz svojih bilježnica objavljivao je i ranije u kolumnama, člancima i reportažama, a svoje višedesetljetno vrijedno i izgrađujuće djelovanje utkao je u svojih nekoliko knjiga od kojih su zapažene “Tito u Vatikanu” (2011) i “Dvojica Papa” (2009), obje objavljene u zagrebačkoj izdavačkoj kući Profil.

Za ovaj svoj rad Tomašević je dobitnik Međunarodne nagrade Calabria, koja se svake godine dodjeljuje stranim novinarima u Italiji. Kombinirajući reportažni i analitički pristup, Slivije Tomašević donosi knjigu sa mnoštvom činjenica, detalja, slika, citata i usporedbi, dajući joj karakter nezaobilaznog štiva čitalačkoj publici koja se razumije i prati vatikanska zbivanja.

Višedecenijski boravak na rimskoj adresi autoru dozvoljava da na vrlo kompetentan način svjetovnu i sakralnu stvarnost sagledava kroz optiku tamošnjih događanja i perspektiva, što predstavlja posebnu dimenziju, suprastrukturu, ove knjige.

Ova će knjiga, dakle, svakom čitatelju koji se želi obavijestiti o prvom neevropljaninu koji je svijet osvojio na prepad, pružiti široku lepezu najrelevantnijih činjenica na jedinstvenom toposu o ustrojstvu i funkcioniranju papinske službe.

Tako, papa Franjo pred nama se pojavljuje u svoj jednostavnosti i jedinstvenosti koja ga preporučuje kao drugačijega u odnosu na sve pape koje smo poznavali: Ivana XXIII, Pavla VI, Ivana Pavla I, Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.

Gotovo da će nam se učiniti kako papa Franjo od svakoga od njih ima nešto: simpatičnost i neposrednost Ivana XXIII, inovativnost i mudrost Pavla VI, smiješak i dobrohotnost Ivana Pavla I, angažiranost i otvorenost Ivana Pavla II, staloženost i učenost Benedikta XVI. Od svojih prethodnika je objedinio sve, a u isti mah je kod svakoga ponešto popravio.

U petnaest poglavlja ove knjige autor nam daje na uvid mnogo pojedinosti iz prve godine pontifikata pape Franje, detaljno nas upoznaje sa njegovim sistemom vrijednosti i životnim navikama, njegovim dominantnim preokupacijama i odlučnim nakanama.

Sav taj živi tekst autor potkrepljuje sa oko četrdeset prekrasnih fotografija koje opisuju najrazličitije situacije – osobne susrete, zajedničke letove, skupne audijencije i najrazličitije događaje.

Te pojedinosti čitamo kao razoružavajuću jednostavnost kojom papa osvaja. Svjedoci smo kako je kroz povijest Crkve bilo bogohulno kazati da je bilo loših papa, dočim, ovaj papa poziva na javno kritiziranje i javno preispituje svoje postupke.

Upoznajući papu Franju, dobrano upoznajemo i prijašnje pape, saznajemo ponešto iz njihovih pontifikata, što je dio Franjinog apostolskog nasljeđa.

Gibajući se u vremenskom ritmu koji odjekuje pulsiranjem udvojenog kalendara i udvojenog osjećanja vremena: jednog koji se miješa sa onim unutarbožanskim i vječnim, te drugog koje je posve uronjeno u ovdašnje, tmasto, zemaljsko, vrtoglavo, prolazno, potrošivo, potrošačko i egzistencijalno sasvim ogoljelo vrijeme, autor nam istančano i jasno iznosi uspjehe i prijepore tih pontifikata.

Savremeni izazovi

Na ispisanim stranicama stoje zanimljive činjenice i detalji iz života u samoj Rimskoj kuriji: lobijima i borbama, malverzacijama i nadmetanjima.

Zaokret na čelu Katoličke crkve donio je nesvakidašnju asimetriju u pogledu funkcioniranja sakralnih i svjetovnih institucija.

Prevaziđena je dugogodišnja parola: Najbolji način da upravljate okruženjem je da ga kreirate, a na scenu su stupili savremeni izazovi pred kojim ova institucija evidentno pokazuje odsustvo temeljnog osjećanja za princip vremena i društvenog organiziranja.

Upravo odgovor na te probleme pronalazimo čitajući ovu knjigu. Autor nas, nadalje, vodi kroz problematiku svjetske Crkve sa svim mukama i problemima s kojima se Crkva u cijelosti susreće i čime se bavi.

No, i nakon svih problema, prijepora ili čak rana, uvijek iznova, knjiga će nam otkrivati tu jedinstvenu perspektivu vjere i nade koju svojom osobnošću u Crkvu i svijet unosi papa Franjo. Ne može se ne vidjeti i ne osjetiti njegov optimizam i radost, zaigranost i polet.

Iako su, temeljem ranije navedenog, recenzenti saglasni da je knjiga Silvija Tomaševića pisana novinarskom i stručnom akribijom, pošteno i odgovorno, ipak je moguće primijetiti da dominira oduševljenje koje je potrebno da bi se gajile simpatije, te kritičnost koja je potrebna da bi se bilo vjerodostojno.

Recenzenti knjige su saglasni u ocjeni: Silvije Tomašević ne uljepšava i ne prešućuje, ne prebire – poput mnogih crkvenih spisatelja – samo ono afirmativno, već, nasuprot tomu iznosi i ono problematično, zakulisno, mučno i zlo. Zbog toga je ovaj metodološki pristup korektan i lišen zadnjih namjera kakve svakodnevno susrećemo.

Ipak, veći dio ove knjige posvećen je onom pozitivnom, afirmativnom, vrijednom i izgrađujućem – onom što je stvarni prinos, uspjeh i dobitak.

A papa s kraja svijeta nastavlja iznenađivati svetom jednostavnošću.

Izvor: Al Jazeera