SAD poručio Isaku: Optužbe protiv policijskih službenika nisu nešto što se slavi

Iz Ambasade SAD-a u BiH uputili su poruku ministru unutrašnjih poslova FBiH Rami Isaku, koji je je jučer dočekao visokopozicionirane policijske zvaničnike Vahidina Munjića i Mustafe Selmanovića, nakon što su pušteni poslije privođenja u predmetu Black Tie 2.

Uhapšene u predmetu Black Tie 2 tužiteljstvo sumnjiči za organizirani kriminal i pranje novca, a u vezi s međunarodnim narkokartelom (Al Jazeera)

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini oglasila se na društvenoj mreži X, a povod je bio doček visokopozicioniranih policijskih zvaničnika Vahidina Munjića i Mustafe Selmanovića, nakon što su pušteni poslije privođenja u predmetu Black Tie 2.

Iz ambasade SAD-a uputili su direktnu poruku ministru unutrašnjih poslova bh. entiteta Federacija BiH Rami Isaku, koji je u četvrtak dočekao Munjića, direktora Federalne uprave policije, i Selmanovića, šefa Specijalne policijske jedinice, ispred prostorija FUP-a, a u njihovu čast postrojeni su i vod specijalne policijske jedinice te jedinice za podršku.

Federalna uprava policije (FUP)

“Šokantno je da ministar unutrašnjih poslova FBiH, koji je zadužen za očuvanje vladavine prava, slavi povratak na posao visokih zvaničnika Uprave policije FBiH koji su uhapšeni, optuženi i pod istragom za teška krivčna djela. Ovi policijski službenici imaju pravo na svoj dan na sudu kako bi se odbranili od bilo kakvih optužbi, ali optužbe protiv njih nisu nešto za slavlje. Niko nije iznad zakona”, poručili su iz Ambasade i dodali:

“Izdaja je povjerenja javnosti kad god se službenici za provođenje zakona, tužilaštvo ili sudstvo optuže za njegovo kršenje. Nije u skladu s opredjeljenjem za vladavinu prava da Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH omogući povratak na posao policijskim službenicima protiv kojih se vodi istraga zbog zloupotrebe položaja. Javni zvaničnici protiv kojih se vodi istraga zbog zloupotrebe položaja trebaju biti suspendirani do okončanja istrage”, stoji u saopćenju ambasade.

Sumnja za organizirani kriminal

Privedene u predmetu Black Tie 2 Tužilaštvo sumnjiči za organizirani kriminal i pranje novca, a u vezi s međunarodnim narkokartelom “Tito i Dino” koji vodi Edin Gačanin, državljanin BiH i Nizozemske.

Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor za tri osobe od ukupno 23 privedenih. Za 12 osoba određene su mjere zabrane.

Na slobodu su, bez izrečenih mjera zabrane, pušteni direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić, šef Specijalne policijske jedinice Mustafa Selmanović te tri pripadnika FUP-a.

Tužilaštvo BiH najavilo je žalbu na odluku Suda da za dio osumnjičenih ne odredi pritvor i mjere zabrane.

Nakon što nisu određene mjere zabrane ili pritvora za neke od uhapšenih, iz tužilaštva podsećaju da to ne znači i završetak istrage o odgovornosti osumnjičenih.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, koje je operativno vodilo akciju, saopćilo je da su u njenoj pripremi i provedbi učestvovali Europol i agenti Američkog saveznog istražnog biroa (FBI) te Agencije za borbu protiv droga (DEA) kao i francuska te belgijska policija.

Europol je u utorak naveo kako je akcija rezultat dugogodišnje istrage čija su meta “superkarteli” koji kontroliraju veći dio evropske trgovine kokainom.

Izvor: Agencije