U Hrvatsku stiglo prvih šest borbenih aviona Rafale

Hrvatska će vojska imati moderniziranu borbenu letačku flotu, što predstavlja najveće ulaganje zemlje u odbrambene snage.

Za kupovinu Rafalea iz državnog budžeta Hrvatske je osigurano ukupno 1,13 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2026. godine (REUTERS/Adnan Abidi/Ilustracija)

Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom, vrijednog više od milijardu eura, a dolazak posljednjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.

“Povijesnim preletom od Bordeauxa do Zagreba, u trajanju od jednog sata i četrdeset minuta, piloti pobjedničke Hrvatske vojske u Hrvatsku će dovesti moćne lovce i nove zaštitnike našeg zračnog prostora”, najavio je prije dva dana ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić na društvenoj mreži X, prenosi Hina.

Hrvatska će vojska tako imati moderniziranu borbenu letačku flotu, što predstavlja najveće ulaganje Vlade i Ministarstva odbrane u odbrambene snage, poručio je resorni ministar.

Odluku o kupovini borbenih aviona Rafale Vlada je donijela 28. maja 2021. godine, kada je zadužila Ministarstvo odbrane da provede sve potrebne radnje u vezi sa sklapanjem ugovora između Hrvatske i Francuske. Taj su ugovor 25. novembra iste godine potpisali tadašnji ministar odbrane Mario Banožić i francuska ministrica odbrane Florence Parly, u okviru službene posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj.

Vojna saradnja

Za kupovinu Rafalea iz državnog budžeta je osigurano ukupno 1,13 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2026. godine. Za ovu je godinu predviđeno gotovo 225 miliona eura, za sljedeću 65 miliona, dok će se iz budžeta za 2026. godinu izdvojiti gotovo 18 miliona eura.

Primopredaja prvog aviona Rafale održana je 2. oktobra prošle godine u bazi francuske ratne avijacije Mont-de-Marsan. Do kraja ove godine u Hrvatskoj bi trebalo biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. godine očekuju se i preostala četiri aviona.

Ugovorom između Hrvatske i Francuske je, također, obuhvaćena vojna saradnja, održavanje zajedničkih vježbi ratnih avijacija dviju zemalja te obuka hrvatskih pilota i tehničkog osoblja. Krajem januara 2023. godine, u spomenutu francusku bazu poslana je prva grupa pilota na obuku u trajanju od 15 mjeseci. Do danas je program obuke za Rafale prošlo gotovo 90 pripadnika oružanih snaga Hrvatske različitih specijalnosti, navode u Ministarstvu odbrane.

Obuka pilota višenamjenskih borbenih aviona savezničkih i partnerskih država trebala bi se provoditi i u Hrvatskoj, odnosno u Središtu za obuku pilota borbenih zrakoplova (Fighter Pilot Training Center, FPTC) čije je osnivanje podržala Vlada, a predviđeno je da ono s radom počne 2026. godine.

Svečanost prihvata prve grupe višenamjenskih borbenih aviona održana je se u kasarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, gdje su na kompleksu ukupne površine gotovo 20.000 kvadratnih metara, izgrađene nove zgrade za simulatore i eskadrilu, hangar za održavanje, zgrade za održavanje motora, skladište rezervnih dijelova te hangar za smještaj aviona. Vrijednost cijelog kompleksa procijenjena je na gotovo 37 miliona eura.

Kupovina francuskih borbenih aviona bila je predmet spora između Vlade i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. Milanović je naglasio da se kupovini Rafalea nije protivio, ali da su za kopnenu vojsku od aviona važniji drugi sistemi, oprema i municija. Osim toga, vladajuće je prozvao i zbog rasta kupoprodajne cijene s 990 miliona eura na više od milijardu eura.

Naoružavanje u regiji

S druge strane, iz Vlade još od potpisivanja ugovora ističu da je riječ o najmodernijem tipu višenamjenskih borbenih aviona koji se trenutno koriste u francuskoj vojsci, koji će biti od koristi idućih 40 godina. Premijer Andrej Plenković poručio je da će Hrvatska, zahvaljujući Rafalima, imati “najjače ratno zrakoplovstvo u ovom dijelu Europe”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom nedavne posjete Parizu, također, najavio da u naredna dva mjeseca očekuje potpisivanje ugovora o kupovini 12 borbenih aviona Rafale, kojem će prisustvovati i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Srbijanski mediji procjenjuju vrijednost nabavke na gotovo 3,2 milijarde eura.

Srbija o kupovini novih aviona razmišlja više od dvije godine, jer je Hrvatska za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) kupila 12 polovnih aviona istog tipa za milijardu eura.

“Ubrzano naoružavanje Vojske Srbije izaziva zabrinutost kod nekih susjeda nakon krvavog raspada Jugoslavije 1990-ih”, objavila je agencija AP, napominjući da je Srbija kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, a da je većina zemalja u regiji članica NATO-a.

Izvor: Agencije