Hrvatski sabor usvojio novi Zakon o krivičnom postupku

Zastupnici su izglasali i izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Posljednjeg radnog dana Hrvatskog sabora zastupnici su sa 77 glasova za, 60 protiv i jednim suzdržanim usvojili izmjene i dopune Krivičnog zakona, prenosi Index.

Zastupnici su izglasali i izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Sabor je glasao o izmjenama krivičnog zakonodavstva kojima se kao krivična djela uvode femicid, rodno zasnovano ubistvo ženske osobe te neovlašteno otkrivanje sadržaja, tzv. curenje informacija.

Ova sporna odredba o curenju podataka okupira javni prostor već neko vrijeme pa opozicija napada vladajuće da je ovo udar na medije i zviždače, a zbog ovih kritika tekst izmjena zakona prošao je i izmjene kojima su novinari isključeni sa spiska onih koji mogu biti odgovorni za ovo krivično djelo, piše Index.

Izbori najkasnije sredinom maja

Zadnji je dan zasjedanja Hrvatskoga sabora u sadašnjem sazivu. Hrvatski će sabor glasanjem o svim tačkama i o svom raspuštanju, završiti rad u sadašnjem sazivu nakon čega slijede izbori za novi saziv parlamenta.

Izbori se mogu održati najranije 14. apila, a najkasnije 12. maja. O datumu odlučuje predsjednik Zoran Milanović.

Više opozicionih klubova amandmanima je tražilo brisanje sporne odredbe, ali vladini predstavnici sve su ih odbili. Opozicija podržava da se femicid uvede u krivično zakonodavstvo, ali smeta joj da se o tome glasalo istodobno s tzv. lex AP-om.

Sabor će glasati i o izmjenama Zakona o plati i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika kojima bi se tim dužnosnicima povećala osnovica za izračun plate za dodatnih 11, 5 posto. Dobili bi i pravo na naknadu troškova prevoza na posao, uskrsnicu i božićnicu, dar za dijete do 15 godina, regres za godišnji odmor te pravo na sistematski pregled.

Izvor: Agencije