Hrvatska dobija osam helikoptera tipa UH-60M Black Hawk

Ukupna vrijednost osam helikoptera UH-60M Black Hawk iznosi 273,8 miliona američkih dolara.

Četiri helikoptera stižu u Hrvatsku putem donacije SAD-a, a četiri će biti plaćena iz hrvatskog budžeta (Emica Elvedji/PIXSELL)

Hrvatska nabavlja osam helikoptera tipa UH-60M Black Hawk, najavio je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Ivan Anušić i ocijenio da to predstavlja veliki i bitan trenutak za Oružane snage Hrvatske.

Anušić je to rekao tokom posjete kasarni, gdje je potpisan ugovor sa Sjedinjenim Američkim Državama o kupovini ovih aviona.

Anušić je rekao da saradnja Oružanih snaga Hrvatske sa SAD-om traje još od Domovinskog rata.

“Domovinski rat je temelj hrvatske države. Zato treba znati tko je saveznik Hrvatske, tko joj je pomogao kad joj je pomoć bila potrebna. Pobjednička vojska Republike Hrvatske to nikada neće zaboraviti”, rekao je Anušić.

Ukupna vrijednost osam helikoptera UH-60M Black Hawk iznosi 273,8 miliona američkih dolara. Četiri helikoptera stižu u Hrvatsku putem donacije SAD-a, a četiri će biti plaćena iz hrvatskog budžeta, piše Hina.

‘Znatno ulaganje’

Finansijska pomoć SAD-a pokriva 51 posto ukupnog iznosa, a MORH će u trogodišnjem budžetskom periodu od 2025. do 2027. osigurati preostali iznos.

Svi helikopteri s opremom trebalo bi da budu isporučeni Hrvatskoj tokom 2028.

Hrvatska trenutno ima četiri helikoptera UH-60M Black Hawk, a dva od njih donirala je američka vlada.

Ambasadorica SAD-a u Hrvatskoj Nathalie Rayes je rekla da helikopteri Black Hawk predstavljaju “znatno ulaganje” u sigurnost i odbranu te da je riječ o jednoj od najefikasnijih takvih letjelica.

“Nabavkom helikoptera Black Hawk naš će snažni saveznik biti još jači”, rekla je ambasadorica.

Izvor: Agencije