Policija u Hrvatskom ministarstvu kulture po nalogu evropskog tužitelja

Osumnjičene se tereti za zloupotrebe u projektima finansiranim evropskim novcem, uključujući i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u zemljotresu.

USKOK, Zagreb, Hrvatska
Istražitelji USKOK-a su u januaru više puta dolazili u Ministarstvo kulture (Al Jazeera)

Po nalogu Ureda evropskog javnog tužitelja (EPPO) policijski istražitelji u petak su, kako se neslužbeno saznaje, uz sudski nalog pretraživali Ministarstvo kulture u istrazi u kojoj je prvoosumnjičeni bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo.

EPPO je saopćio da provodi hitne pretrage i istražne radnje u okviru istrage koja se provodi zbog sumnje u počinjenje subvencijske prevare i korupcije na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, prenosi Hina.

“Ove aktivnosti, čiji je cilj prikupljanje dokaza, odnose se na nekoliko hrvatskih državljana za koje se sumnja da su počinili krivična djela zlouporabe položaja i ovlasti na štetu finansijskih interesa Evropske unije. Prikupljanje dokaza odvija se u nastavku istrage koju provodi EPPO u saradnji s Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) i Samostalnim sektorom za finansijske istrage Porezne uprave”, navode u saopćenju.

Zloupotreba obnove nakon zemljotresa

Evropsko tužilaštvo odgovorno za krivična djela protiv finansijskih interesa EU-a objavilo je u novembru 2023. da se 29 osumnjičenih, među kojima je i bivši dekan Geodetskog fakulteta, tereti za zloupotrebe u projektima finansiranim evropskim novcem, među kojima je i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u zemljotresu, ugovoreno s Ministarstvom kulture.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da su istražitelji došli pretresati urede službenika tog ministarstva, za koje postoje osnovi sumnje da su sudjelovali u nezakonitostima. Navodno su se, dodaju, pod lupom istražitelja našli neki dosta visokorangirani ljudi iz Ministarstva kulture, a osim njihovih ureda u ministarstvu, istražitelji pretresaju i njihove domove.

Ministrica Nina Obuljen-Koržinek pred saborskim je odborom u januaru otklonila tvrdnje da je posao snimanja oštećenja na zgradama nakon potresa, koje je obavio Geodetski fakultet, preplaćen te da nije nadziran. Ponovila je i da su za plaćanje korištena nacionalna sredstva, a ne evropski novac.

Izvor: Al Jazeera i agencije