U Saboru rasprava o vojsci u Hrvatskoj

Opozicione stranke najavile su podržati povećanju dobne granice za odlazak vojnika u penziju, ali desna opozicija traži vraćanje obavezno služenje vojnog roka.

U slučaju izbijanja rata, Oružane snage Hrvatske mogu narasti tek na 35 hiljada pripadnika, što nije dovoljno za odbranu hrvatskog teritorija (Josip Regović/Pixsell)

Opozicione stranke najavile su u petak da će podržati prijedlog povećanja dobne granice za odlazak vojnika u penziju s 45 na 50 godina, ali desna opozicija poručuje da to nije dovoljno, već je potrebno vratiti obvezno služenje vojnog roka kako bi se povećali odbrambeni kapaciteti zemlje.

Prema važećem zakonu, aktivna vojna služba po sili zakona prestaje s navršenih 45 godina života zbog čega vojnici ne ispunjavaju uvjete za penzionisanje.

“Ispravljamo nepravde glede ranog odlaska ljudi iz vojske bez ikakvih prava. Nije normalno da čovjek s 45 godina izađe iz sistema vojske i odjedanput više ga nema nigdje, a u njega je uloženo, on je školovan i obučen”, rekao je Branko Hrg, državni sekretar u Ministarstvu obrane Hrvatske (MORH) tokom predstavljanja izmjena Zakona u Hrvatskom saboru.

Vraćanje vojne obuke

U slučaju izbijanja rata, Oružane snage Hrvatske mogu narasti tek na 35 hiljada pripadnika, što nije dovoljno za odbranu hrvatskog teritorija, piše Hina.

Ministarstvo obrane Hrvatske (MORH) saopštilo je u srijedu da radi na konceptu kraće osnovne vojne obuke, a državni sekretar Zdravko Jakob izjavio je u Hrvatskom saboru da će model biti poznat u što skorijem roku.

“Ako imate obučenijeg vojnika, podoficira i oficira onda ste spremniji”, rekao je Jakob.

Izvor: Agencije