Dokumentarni serijal o NDH na Al Jazeeri Balkans

Serijal NDH, hrvatskog historičara Hrvoja Klasića, uz dosad neviđeni arhivski filmski materijal, upoznaje publiku s okolnostima nastanka i propasti ustaške Nezavisne države Hrvatske.

Prva epizoda serijala NDH 'Dva atentata' bit će emitovana na Al Jazeeri Balkans u nedjelju, 21. januara s početkom u 19:05 sati (Al Jazeera)

Serijal NDH, hrvatskog historičara Hrvoja Klasića, uz dosad neviđeni arhivski filmski materijal, upoznaje nas s okolnostima nastanka i propasti ustaške Nezavisne države Hrvatske.

Serijal se kroz 12 epizoda bavi razlozima nastanka ustaškog pokreta, vojno-političkim okolnostima koje su dovele do stvaranja Nezavisne države Hrvatske, najvažnijim događajima i osobama koje su obilježile njezino postojanje.

Publika će imati priliku vidjeti i svakodnevni život stanovnika NDH, teror nad Srbima, Jevrejima i Romima, ulogu Katoličke crkve, odnos ustaškog pokreta prema saveznicima u Berlinu i Rimu te druge okolnosti koje su obilježile ovu neslavnu epizodu hrvatske prošlosti.

Prva epizoda serijala NDH, “Dva atentata” bit će emitovana na Al Jazeeri Balkans u nedjelju, 21. januara s početkom u 19:05. Repriza je u 23:05.

Dvadesetog juna 1928. godine Puniša Račić, predstavnik Radikalne stranke u Narodnoj skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, izvršio je atentat na zastupnike Hrvatske seljačke stranke (HSS). Pavle Radić i Đuro Basariček ubijeni su na mjestu; Ivan Granđa, Ivan Pernar i Stjepan Radić su ranjeni. Stjepan Radić je kasnije, početkom augusta, preminuo od posljedica ranjavanja.

Atentat u Narodnoj skupštini na zastupnike HSS-a doveo je do političkih previranja. Jedna od posljedica tog previranja je i osnivanje nacionalističke i terorističke organizacije koja je 1932. godine usvojila ime Ustaše – hrvatska revolucionarna organizacija (UHRO).

Dvije godine od usvajanja tog imena, organizacija Ustaše je učestvovala u pripremi i izvođenju atentata na kralja Jugoslavije, Aleksandra I. Karađorđevića u Marseilleu.

Kako su Ustaše nastale i kako su postali organizacija sposobna za učešće u organizovanju i izvođenju atentata na kralja Aleksandra – tema je prve od 12 epizoda serijala NDH.

Serijal će u programu Al Jazeere Balkans biti emitovan nedjeljom u 19:05, a repriza u 23:05.

Izvor: Al Jazeera