SNSD nakon sastanka sa Trojkom i HDZ-om: Napredak u vezi s Izbornim zakonom

Ostvaren je značajan napredak koji će biti finaliziran tokom februara, navedeno je u saopćenju SNSD-a čiji lider Milorad Dodik je bio domaćin sastanka.

SNSD tvrdi da su se politički lideri obavezali da nastave kontruktivne partnerske razgovore čiji cilj je postizanje dogovora u navedenom roku (Fena/Arhiva)

Sastanak predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganom Čovićem i liderima stranaka Trojke Nerminom Nikšićem (Socijaldemokratska partija BiH), Elmedinom Konakovićem (Narod i Pravda) i Edinom Fortom (Naša stranka) održan je danas u Laktašima u blizini Banja Luke, saopćio je SNSD, domaćin sastanka, javlja Fena.

Postignut je važan iskorak o ključnim pitanjima na evropskom putu BiH.

U vezi s Izbornim zakonom BiH, ostvaren je značajan napredak koji će biti finaliziran tokom februara, navedeno je u saopćenju.

SNSD tvrdi da su se politički lideri obavezali da nastave konstruktivne partnerske razgovore čiji cilj je postizanje dogovora u navedenom roku.

Konstruktivan sastanak

“Kad postoji volja, postoji i način da od naroda izabrani lideri razgovaraju i odlučuju. Današnji sastanak s partnerima iz vlasti sa nivoa BiH je bio konstruktivan, što nas dovodi u poziciju da dogovor o Izbornom zakonu finaliziramo tokom februara”, objavio je Dodik na X profilu.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt prije nekoliko dana je poručio kako će se do kraja ove sedmice okupiti politički lideri u našoj zemlji da pokušaju još jednom dogovoriti tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

U slučaju da do dogovora bh. političara ne dođe Schmidt je poručio kako će on intervenisati.

Pokretanje izmjena Izbornog zakona

Kako pišu bh. mediji lideri SNSD-a, Trojke i HDZ-a su dogovorili da se krene u izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i to na način da se uvedu tehničke izmjene, ali i način izbora članova Centralne izborne komisije.

Kako piše Klix.ba načelno je dogovorena i jednokratna pomoć Javnim RTV servisima u omjeru koji će biti u korist BHRT-a.

Pored toga, dogovoreno je i usvajanje budžeta institucija BiH u iznosu većem za 40 miliona KM koje će se namiriti iz dobiti Centralne banke BiH, piše Klix.ba.

Schmidtov rok

Koncem prošle godine visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt pozvao je vlast u Bosni i Hercegovini da u kratkom roku usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona kojima bi se smanjile izborne prevare i povećala transparentnost izbornog procesa, u protivnom, nametnut će ih on koristeći ovlasti.

Pozvao je predstavnike parlamenta da pokrenu postupak uvođenja elektronskog glasanja, a smatra i da bi trebalo depolitizirati biračke odbore.

Apelovao je na političke stranke da učvrste integritet izbornog procesa i da rezultate očekuje u sljedeće dvije ili tri sedmice.

Izvor: Al Jazeera i agencije