Crna Gora ne isključuje arbitražu oko otvorenih pitanja s Hrvatskom

Pitanje vlasništva nad brodom Jadran i natpisa na spomen ploči u nekadašnjem vojnom logoru Morinj ponovo je aktualizirano posljednjih dana.

Hrvatska podržava evropske integracijske napore Crne Gore, ali je činjenica da postoje teme koje nisu riješene između dvije države, rekao je crnogorski ministar vanjskih poslova Filip Ivanović (Pixsell)

Crnogorski ministar vanjskih poslova Filip Ivanović nije u četvrtak isključio mogućnost rješavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom međunarodnim instrumentima, ako se ona bilateralno ne riješe, dok je šefica delegacije EU u Crnoj Gori pozvala na dijalog Podgorice i Zagreba.

Upitan, na konferenciji za novinare nakon sastanka s albanskim šefom diplomatije Iglijem Hasanijem, kako će se riješiti otvorena pitanja s Hrvatskom oko broda Jadran i ploče u Morinju, Ivanović je rekao da Hrvatska podržava evropske integracijske napore Crne Gore i da je činjenica da postoje određene teme koje nisu riješene između dvije države, prenosi Hina.

Ističe da su odnosi dvije države dobri i prijateljski, te da je to potvrđeno tokom nedavnog susreta s hrvatskim šefom diplomatije Gordanom Grlićem Radmanom.

“Kolega i ja smo se saglasili da ta pitanja i te teme rješavamo kroz dogovor i razgovor. Ukoliko u dogledno vrijeme ne uspijemo postići dogovor o nekim od tih pitanja, postoje i drugi uobičajeni međunarodni instrumenti za to.”

‘Hrvatska ima dobre argumente’

Dodaje da hrvatska strana u tim pitanjima ima određene dobre argumente, ali i Crna Gora također.

“Te argumente ćemo razmjenjivati, u dobroj i srdačnoj atmosferi, kao što smo ih razmjenjivali i prilikom ranijih susreta.”

Šefica delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Cristina Popa, govoreći o otvorenim pitanjima između Crne Gore Hrvatske izjavila je da ih treba posmatrati kao bilateralna pitanja.

“Jako je bitno da bilateralna pitanja ostanu na bilateralnom nivou, a da ih ne uvodimo u pitanja evropske integracije, zato što je ideja da se dio sposobnosti države kandidatkinje ogleda u tome da bude sposobna sama rješavati bilateralna pitanja. Tako da vjerujemo da Hrvatska i Crna Gora ovo mogu riješiti kroz dijalog”, poručila je Odboru za evropske integracije crnogorskog parlamenta.

Pitanje vlasništva nad brodom Jadran i natpisa na spomen ploči u nekadašnjem vojnom logoru Morinj aktualiziralo se kada je crnogorski ministar odbrane Dragan Krapović rekao da je Jadran crnogorski brod i da o tome nema pregovora te da je natpis na ploči u Morinju na kojoj, između ostalog, piše da su događaji u tom logoru “posljedica velikosrpske agresije”, pogrešan te da su ta događanja posljedica “rata u bivšoj Jugoslaviji” i da bi to trebalo ispraviti.

Zbog tih Krapovićevih stajališta hrvatski ministar odbrane i potpredsjednik vlade Ivan Anušić otkazao je, tokom boravka u Crnoj Gori proteklog vikenda u povodu Dana hrvatskog naroda, sastanak s Krapovićem, jer su, kako je rekao njegovi stavovi “apsolutno neprihvatljivi” za službeni Zagreb.

Hrvatski šef diplomatije Grlić Radman također je ranije rekao da, u slučaju da se dvije države ne dogovore oko otvorenih pitanja, postoji mogućnost međunarodne arbitraže.

Izvor: Agencije