Završen Šesti AJB DOC Film Festival: Pune sale i rasprodane projekcije

Ceremonijom dodjele nagrada i projekcijom filma ‘Istražitelj’ Viktora Portela u BKC-u u Sarajevu završen je Šesti međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans AJB DOC.

Nagrada za najbolji film (AJB DOC Main Award) dodijeljena je ostvarenju "Dolazak proljeća u Buču" autorskog dvojca Mile Tešajeve i Marcusa Lenza (Al Jazeera)

Šesti međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) obilježile su pune kinosale i rasprodane projekcije za koje se nerijetko tražila karta više. Osim rastućeg interesa publike, koji je primjetan iz godine u godinu, očekivanja organizatora nadmašio je i veliki interes medija, ali i pozitivni utisci filmskih profesionalaca i stranih gostiju koji su na AJB DOC stigli iz svih dijelova svijeta.

Tokom pet festivalskih dana prikazana su 24 dokumentarna filma u četiri festivalske selekcije (Takmičarski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i Smart Doc, uz dvije specijalne projekcije), među kojima je šest svjetskih premijera, jedna internacionalna, 12 regionalnih i pet bosanskohercegovačkih.

“Za nas su svi selektovani i prikazani filmovi pobjednici jer su ostavili snažan utisak i izazvali reakcije publike koja je prigrlila Festival, a to dokazuju pune sale na svim projekcijama i BKC koji smo ove godine tri puta napunili, što je ubjedljivi rekord posjećenosti na svim dosadašnjim festivalskim izdanjima”, rekao je direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo.

(Al Jazeera)

“Autori i publika i dalje će ostati u glavnom fokusu jer zbog njih sve ovo i radimo. Raduje nas činjenica da smo se, kao festival, uspjeli i kod jednih i kod drugih pozicionirati kao organizacija koja postaje nezaobilazna kada je u pitanju dokumentarni film. Hvala svima koji nas podržavaju sve ove godine i nadam se da će i nastaviti na sedmom i svim narednim izdanjima koja budemo organizovali”, dodao je Fočo.

Nagrade za najbolje filmove

O najboljem filmu Šestog AJB DOC Film Festivala odlučivao je internacionalni žiri u sastavu: reditelji Vitalij Manski, Bernadett Tuza-Ritter i Nermin Hamzagić te producenti Vanja Jambrović i Mohamed Elmongy.

Nagrada za najbolji film (AJB DOC Main Award) dodijeljena je ostvarenju “Dolazak proljeća u Buču” autorskog dvojca Mile Tešajeve i Marcusa Lenza.

Priznanje direktoru AJB DOC-a Foči je uručio i predsjednik Udruge Apollo Jozo Kolobarić (Ustupljeno Al Jazeeri)

“Glavnu nagradu dodjeljujemo filmu koji na veoma emotivan, realističan, delikatan i suptilan način prikazuje istinsku ljudsku tragediju kojoj svakodnevno svjedočimo u vijestima. Rediteljica je temi pristupila dostojanstveno i s dubokim poštovanjem. U svakoj sceni filma uspjela je pronaći ravnotežu između razotkrivanja ogromnih žrtava rata i svjedočenja o tome da bez obzira na sve život ipak mora ići dalje”, naveo je žiri u obrazloženju odluke.

Osim glavne nagrade, žiri je dodijelio specijalno priznanje filmu “Potpuni neznanci” Valentine Cicogne i Mattije Colomba, koji donosi priču o Cristini Cattaneo, forenzičarki koja neumorno radi na identifikaciji “tijela bez identiteta” koja stižu u njenu obdukcijsku salu.

“Ovaj izvanredni dokumentarni film istražuje važnu ljudsku priču. Autori snažnim filmskim pristupom prikazuju herojsku borbu jedne osobe protiv cijelog sistema”, naveo je žiri.

(Al Jazeera)

Drugo specijalno priznanje dodijeljeno je filmu “Flotacija” autorica Alesandre Tatić i Eluned Zoe Aiano, koji donosi priču o životu u Majdanpeku, gradu na istoku Srbije, čiji je identitet podijeljen između industrije i magije.

“Specijalno priznanje dodjeljujemo i slojevitom i poetskom portretu društva zaglavljenog u socio-ekonomskoj tranziciji, progonjenog demonima, u jazu između dvije stvarnosti, surove sadašnjice i nesigurne budućnosti. Autorima je uspjelo da nas emocionalno angažuju, sukobljavanjem unutrašnjeg svijeta likova njihovom grubom okruženju”, istakao je žiri.

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans, o kojoj su odlučivali Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić, otišla je u ruke Nicka Reada i Ayse Toprak za film “Zovem se Sretna”, koji donosi nevjerovatnu priču o turskoj pop-zvijezdi u usponu Mutlu Kayi (Mutlu na turskom znači “sretna”) koja je za dlaku izbjegla pokušaj femicida.

“Ovaj iznimno važan dokumentarni film kroz aktuelnu temu femicida skreće pažnju na važnost borbe protiv nasilja nad ženama. U isto vrijeme ovaj film budi empatiju i saosjećanje, jača otpornost i njeguje nadu”, obrazložio je žiri.

Nagrada publike bit će objavljena za nekoliko dana, nakon što se prebroje glasovi za sve filmove prikazane u okviru ovogodišnjeg AJB DOC-a.

Bogat popratni program

Nakon dodjele nagrada prisutnima se obratio direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić.

“Ahmed Mahfouz (direktor Al Jazeera Documentary Channela) imao je čast otvoriti Festival, a meni je pripalo zadovoljstvo da ga zatvorim”, rekao je Đođić.

Izrazio je zahvalnost publici što vrijeme posvećuje gledanju dokumentarnih filmova na AJB DOC Film Festivalu.

“Već šestu godinu drugi vikend u septembru rezervisan je za naš festival i nadam se da ćemo nastaviti s ovakvom organizacijom do desetogodišnjice, kada ću moći reći da ovaj termin tradicionalno odvojite za AJB DOC. U šestoj smo godini pa to još uvijek ne mogu reći, ali se nadam da smo na dobrom putu”, rekao je Đođić.

“Zahvaljujem još jednom autorima i gostima, publici, uposlenicima i saradnicima koji su radili na organizaciji, volonterima i svim partnerima te pozivam vas da pogledate još jedan film i da na kraju glasate”, poručio je.

(Al Jazeera)

Nakon toga upriličena je projekcija filma “Istražitelj” Viktora Portela, koji prati rad Vladimira Dzure, jedinog češkog istražitelja koji je radio za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. Sa Dzurom, Portel publiku vodi u metaforičko, ali i vrlo realistično putovanje kroz mjesta njegovih istraga u bivšoj Jugoslaviji, gdje upoznaju svjedoke etnički motivisanih zločina.

Tokom pet festivalskih dana publika 6. AJB DOC-a imala je priliku pogledati pažljivo odabrane dokumentarne filmove vrhunske produkcije koji se, objedinjeni ovogodišnjom temom Right(s) / Prava, na specifičan i aktuelan način bave pitanjima ljudskih prava.

Uz projekcije filmova, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, a u partnerstvu s UNFPA-om i Samsungom, održan je trening za mlade autore “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom”. Također je, u saradnji s kulturnim centrom Oyoun iz Berlina, održana panel-diskusija “Uloga filma i umjetnosti u kulturi sjećanja: ruandska, ujgurska i bosanska perspektiva”.

Osim toga u Bosanskom kulturnom centru postavljena je izložba crno-bijelih fotografija simboličnog naziva “Rights” Đorđa Kostića, Al Jazeerinog producenta Digitalne redakcije i dopisnika iz Beograda.

Također je, u okviru AJB DOC-a, od 9. do 11. septembra održano drugo izdanje Al Jazeera Documentary Industry Days @ AJB DOC, čiji je cilj osnažiti i podržati širenje produkcije dokumentarnih filmova u svijetu.

Ove godine dodijeljene su značajne koprodukcijske nagrade u iznosu 70.000 USD, kao i partnerske nagrade u ukupnom iznosu gotovo 20.000 USD te druge vrijedne nagrade u uslugama.

Šesti AJB DOC Film Festival održan je pod pokroviteljstvom BH Telecoma.

Izvor: Al Jazeera