Šesta žrtva nevremena u Sloveniji, rekordan vodostaj rijeke Mure

Policija je potvrdila identitet 35-godišnjaka sa područja Mirne Peči; u Hrvatskoj Mura ponovo dosegla rekordan vodostaj.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan rekao je da još uvijek drže sve pod kontrolom (Pixsell)

U nedelju uvečer iz nabujale vode rijeke Temenice u selu Ivanja u opštini Mirna Peč, u Sloveniji, pronađen je utopljenik. Policija je potvrdila identitet 35-godišnjaka sa područja Mirne Peči i nastavlja s prikupljanjem informacija i utvrđivanjem svih okolnosti njegove smrti o čemu će biti obaviješteno nadležno tužilaštvo nakon završenog uviđaja, prenosi Anadolija.

“Vatrogasci PGD Mirna Peč pomogli su spasiocima hitne službe Novo Mesto u prenošenju tijela u vozilo Hitne pomoći”, saopšteno je iz Uprave zaštite i spašavanja Slovenije.

Radi se o šestoj žrtvi razornih poplava koje su pogodile Sloveniju. U nedjelju je objavljeno da je poginuo muškarac koji je prilikom saniranja posljedica poplava upao u rupu otvorenog šahta i preminuo na licu mjesta, navodi Slovenska tiskovna agencija (STA).

U subotu je na obali Save u predjelu Tomačeva u Ljubljani, nekoliko stotina metara od njegovog prebivališta na obali rijeke, pronađen mrtav muškarac. Prema prvim informacijama, smrt bi mogla biti posljedica poplava.

U petak su tri osobe poginule od posljedica nevremena. Voda je na području Kamnika odnijela ženu, a dva holandska planinara poginula su od udara groma u planinama, potvrđeno je iz Opšte uprave policije.

Besana noć u Međimurju: Vatrogasci i volonteri osiguravaju nasip

U Hrvatskoj su Međimurci proveli još jednu besanu noć, najkritičnije je u Murskom Središću, a problemi su i u Svetom Marinu na Muri gdje žurne službe pokušavaju zaustaviti dotok vode u kuće budući da je Mura ponovo dosegla rekordan vodostaj, a Drava je imala veliki dotok vode iz Slovenije i Austrije, piše Hina.

“Danas su rekordi Mure ponovno srušeni jer je 543 centimetra trenutno vodostaj rijeke Mure kod Murskog Središća. To je najviše ikad zabilježeno”, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec za Hrvatski radio te dodao da su također pratili situaciju na rijeci Dravi koja je cijeli dan imala veliki dotok vode iz Austrije i Slovenije i visoke vodostaje.

 

 

Zbog toga je, kaže, ekipa stanovnika, mještana i dobrovoljnih vatrogasnih društava radila cijele noći na učvršćivanju nasipa kod naselja Pušćine i Gornji Hraščan u općini Nedelišće kako se ne bi ponovio najgori scenarij od prije 10 godina.

Sinoć je bio i stanak s donjomeđimurskim načelnicima općina s obzirom na visoki vodostaj rijeke Mure kod Goričana, gdje se Mura ulijeva u Dravu.

“Na rijeci Muri imali smo desetak potencijalno ugroženih kuća. One su bile zaštićene zečjim nasipima, vrećama s pijeskom i to smo prevenirali na području Murskog Središća, Svetog Martina na Muri i Poturena. Zasada nema većih problema, ali ima manjih šteta koje će se vrlo brzo sanirati”, izvijestio je.

Habijan: Još držimo sve pod kontrolom, najjači vodeni val očekujemo sutra

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan rekao je da još uvijek drže sve pod kontrolom.

“Još uvijek držimo sve pod kontrolom, nije se dogodilo da nam je negdje probilo u dio naseljenog mjesta, i gospodarski objekti nisu ugroženi.  Trenutačno imamo na raspolaganju 118 vatrogasaca koji još uvijek utvrđuju nasipe i izgrađuju nove, pojačavaju ih, baš zbog mogućnosti dolaska vodenog vala kojeg očekujemo sutra, tijekom dana”, rekao je.

Dodao je da su dosad potrošili oko 65.000 vreća s pijeskom, a građevinska mehanizacija pojačava nasipe, u okruženju od sedam kilometara.

Hrvatske vode će gradnju nasipa uz rijeke morati prilagoditi klimatskim promjenama.

 

 

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da su u proteklih šest godina rekonstruirali i nadogradili 225 kilometara nasipa, 75 kilometara nasipa u ovom trenutku ojačavamo gradimo ili nadvisujemo i na taj način se prilagođavamo klimatskim promjenama i rekordnim vodostajima.

“Problem je što svi vidimo da je dinamika procesa kilmatskih promjena toliko brza, to se događa i u drugim državama, da rijetko koja država uspijeva tako brzo dizati sustave, a i obrane od poplava s obzirom na to koliko bilježimo ekstremne hidrološke prilike”, kazao je Đuroković.

Srušen rekord vodostaja Drave kod Botova, prometnice poplavljene

Vodostaj Drave kod Botova s 587 centimetara, koliko je izmjereno u u ponedjeljak u četiri sata, srušio je rekord iz 2014.  kad je ista mjerna stanica pokazala dubinu vode od 577 centimetara, a voda je poplavila dijelove Drnja gdje su pod vodom prometnice i dvorišta.

Iako su hitne službe i volonteri na kritičnim mjestima cijelu nedjelju pripremali zečje nasipe, nažalost, voda je poplavila dijelove Drnja gdje su dvorišta i prometnice pod vodom.

Osim toga, u obližnje jezero Šoderica slijeva se ogromna količina vode iz Drave.

Okolne prometnice također su poplavljene pa se vozačima savjetuje da se informiraju o stanju na cestama koje se nalaze uz rijeku.

Najnoviji podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda pokazuju da vodostaj ne raste, no, neslužbeno se doznaje da opasnost još nije prošla jer se sa sigurnošću ne može predvidjeti kako će na dotok nove vode iz Slovenije reagirati rijeka.

Oteretni kanal Sava-Odra (Pixsell)

 

Jedna osoba poginula u poplavama u južnoj Austriji

Jedan muškarac je poginuo u poplavama u austrijskoj saveznoj državi Koruškoj. Kako prenosi austrijski televizijski kanal ORF, poginuo je muškarac koji je pao u rijeku Glan, piše Tanjug.

Spasilačke ekipe su odmah započele operaciju spašavanja, ali nisu uspjele da pomognu žrtvi.

Prema pisanju medija, još jedna osoba je pala u rijeku, ali su spasioci uspjeli da je izvuku.

“U Koruškoj je poplava odnijela život jedne osobe. Naše misli su sa rođacima preminulih. Molimo vas da vodite računa o sebi i svojim najmilijima”, napisao je austrijski kancelar Karl Nehammer  na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter.

Pljuskovi i visoki vodostaji rijeka izazvali su brojne probleme u južnoj Austriji.

Loša vremenska situacija se normalizovala, ali su spasioci i dalje u pripravnosti.

Kako prenosi ORF, pet od 10 okruga Koruške je još poplavljeno.

Izvor: Agencije