Antiratna akcija u Zagrebu: Zločini u ‘Oluji’ su odgovornost svih nas

Nepostojanje iskrenosti i poštovanja prema svim žrtvama, nedopustivo je i sramotno, poručuju aktivisti nevladinih organizacija koji su se okupili u Zagrebu.

Antiratna polusatna akcija na Trgu bana Josipa Jelačića povodom 28. godišnjice 'Oluje' (Pixsell)

Nevladine organizacije okupile su se na glavnom zagrebačkom trgu na polusatnoj antiratnoj akciji, održanoj u znak sjećanja na sugrađanke i sugrađane ubijene i protjerane tokom i nakon vojne operacije “Oluja”.

“Još jednom poručujemo da imamo odgovornost ukazati na sustavnu politiku relativizacije, negiranja i umanjenja ratnih zločina koji su počinjeni nad stanovnicima Hrvatske srpske nacionalnosti, te da se s njima suočimo i izrazimo stvarni pijetet svim žrtvama rata i zločina počinjenih u naše ime”, poručili su aktivisti Centra za žene žrtve rata – ROSA iz Zagreba, Centra za građansku hrabrost iz Zagreba, Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK iz Sarajeva, te Ženske mreže Hrvatske.

Podsjećaju da su nad građankama i građanima Republike Hrvatske srpske nacionalnosti za vrijeme i nakon operacije “Oluja” pripadnici Hrvatske vojske i policije te civili počinili veliki broj ratnih zločina, a najveći broj tih zločina nikada nije procesuiran.

“Ubijeno je više od 600 civila. Spaljeno više od 22.000 kuća. Iz Hrvatske je tada protjerano oko 200.000 njenih građanki i građana. Njihov je povratak godinama bio sustavno otežavan i onemogućavan”, navode.

Zahtijevaju procesuiranje odgovornih

Ističu da su zločini u “Oluji” odgovornost hrvatske države, poručujući da neodgovorno ponašanje predstavnika vlasti vodi u još dublje društvene podjele.

“Nepostojanje iskrenosti i poštovanja prema svim žrtvama, nedopustivo je i sramotno. Suočavanje društva s ‘Olujom’ treba biti utemeljeno na utvrđivanju činjenica o počinjenim ratnim zločinima i politici etničkog čišćenja. Suočavanje je garancija da se povijest neće ponavljati”, ističu.

Od predstavnika državnih institucija zahtijevaju procesuiranje odgovornih za ratne zločine.

“Pozivamo pravosuđe Republike Hrvatske da transparentno informira javnost o procesuiranju svih zločina počinjenih za vrijeme i nakon operacije ‘Oluja'”, saglasni su aktivisti nevladinih udruženja.

Podsjećaju da je premijer Hrvatske Andrej Plenković na obilježavanju godišnjice “Oluje” 2020. godine obećao donošenje Zakona o civilnim žrtvama rata, te otklanjanju poteškoća s ciljem kako bi se građani srpske nacionalnosti osjećali ravnopravnima.

“Stoga, pozivamo Vladu Republike Hrvatske da u provedbi Zakona o civilnim žrtvama rata osigura jednaki tretman za sve žrtve rata”, zaključuju.

Izvor: Agencije