Plenković od Grčke traži deportaciju Hrvata koji nisu učestvovali u navijačkim neredima

Plenković je kazao da hrvatska Vlada najoštrije osuđuje huliganizam i navijačko nasilje, koje predstavlja  negaciju sporta te čini štetu hrvatskom nogometu i ugledu Hrvatske.

U petak je počelo saslušanje optuženih navijača Dinama u slučaju navijačkih nereda u kojima je ubijen navijač AEK-a 29-godišnji Michalis Katsouris (Reuters)

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako osuđuje huliganizam i navijačko nasilje u Grčkoj, ali da je od grčkog premijera zatražio da se pritvorenim hrvatskim navijačima osigura sigurnost u zatvorima i pravedan i efikasan proces, prenosi Hina.

„Izrazio sam, u razgovoru s premijerom Grčke Mitsotakisom oštru osudu nasilja i sućut zbog pogibije navijača AEK-a, a isto tako sam zatražio od premijera da se našim državljanima u pritvoru, osigura sigurnost”, poručio je Plenković uvodno na sjednici Vlade.

Istaknu je da hrvatska Vlada najoštrije osuđuje huliganizam i navijačko nasilje, koje predstavlja  negaciju sporta te čini štetu hrvatskom nogometu i ugledu Hrvatske.

“Važno je da huliganizam, divljaštvo i nasilništvo kao društvo u cijelosti osuđujemo”, istaknuo je Plenković, ali dodao da će, s druge strane, država nastojati maksimalno ispuniti ustavnu obavezu,  a to je da štiti hrvatske državljane te im pružati im pravnu i konzularnu pomoć.

Pomoć države

Od grčkog je premijera, također, zatražio da proces koji se vodi protiv više od stotinu pritvorenih navijača Dinama, koji su raspoređeni u različite zatvore u Grčkoj, bude pravedan, brz i učinkovit.

Plenković je istaknuo također kako nije realno da su svih stotinjak osumnjičenika jednako odgovorni za nerede, nanošenje fizičkih povreda ili uništavanje materijalne imovine.

Zatražio je da se, za one kod kojih se ne utvrdi odgovornost za to, što prije deportira u Hrvatsku.

“Naša veleposlanstva će komunicirati s grčkim vlastima, pružiti dodatnu potporu našim državljanima, bilo da je riječ o liječničkoj skrbi i drugim potrepštinama koje im trebaju biti osigurane”, istaknuo je Plenković i dodao da će biti maksimalno angažirani.

Poručio je i kako će biti u stalnom kontaktu s roditeljima pritvorenih hrvatskih državljana, kojih je većina izrazito mlada.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada