Sunak: Ujedinjeno Kraljevstvo će poduzeti korake za sigurnost BiH

Ujedinjeno Kraljevstvo je odlučno da i dalje bude faktor mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, rekao je britanski premijer tokom susreta sa članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirevićem u Londonu.

Premijer Velike Britanije i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine tokom sastanka u Londonu (Predsjedništvo BiH)

Ujedinjeno Kraljevstvo snažno podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i poduzet će dodatne korake s ciljem zaštite mirovnog procesa i sigurnosti njenih građana, rekao je premijer Velike Britanije Rishi Sunak tokom sastanka sa članom državnog predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem u Londonu, prema saopćenju Bećirovićevog kabineta.

Sunak je rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo, kao svjedok Dejtonskog sporazuma, odlučno da i dalje bude faktor mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Dodao je da je očuvanje mira i demokratski razvoj Bosne i Hercegovine ključni prioriteti Ujedinjenog Kraljevstva u ovom dijelu Evrope.

‘Smijeniti Dodika prije nego ugrozi građane’

Jednaku podršku Bosni i Hercegovani dali su britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly  i specijalni britanski izaslanik za Zapadni Balkan Stuart Peach.

Bećirović se sa Sunakom sastao u jeku političke krize u Bosni i Hercegovini, potaknute posljednjom odlukom parlamenta Republike Srpske koji je na inicijativu predsjednika RS-a Milorada Dodika usvojio zakon o izuzimanju ingerencije državnom Ustavnom sudu BiH na području tog entiteta.

Takvi postupci kritikovani su u BiH, ali u SAD-u i Evropskoj uniji, kao udar na Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

“Bolje je smijeniti Dodika nego dozvoliti da njegova politika egzistencijalno ugrozi građane i narode Bosne i Hercegovine”, rekao je Bećirović.

Izvor: Agencije