Godišnjica genocida u Srebrenici: Oproštaj od još 30 žrtava

Na mezarju u Potočarima do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida koji su u julu 1995. godine počinili Vojska i policija Republike Srpske nad Bošnjacima.

Posmrtni ostaci još 30 žrtava u nedjelju su položeni u bivšoj fabrici akumulatora u Potočarima (Anadolija)

Na 28. godišnjicu genocida u Srebrenici, koji je počinjen u jula 1995. godine, u Memorijalnom centru Potočari u utorak će  biti ukopani posmrtni ostaci još 30 žrtava, čiji su tabuti u nedjelju položeni u bivšoj fabrici akumulatora.

Među 30 osoba koje će ove godine biti ukopane na kolektivnoj dženazi 11. jula nalaze se četiri maloljetnika.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Elvir Salčinović, dječak koji je imao 15 godina kada je ubijen.

Pogubljen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine. Identificiran je 2011. godine.

Konačan smiraj naći će uz oca Turabiju i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003, odnosno 2011. godine, prenosi Anadolija.

Bit će otvoren 71 mezar

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina.

Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su još 2007. godine na području Kamenice.

Njima će u utorak biti klanjana kolektivna dženaza, a njihovi ostaci bit će ukopani uz ostale u Potočarima.

Svake godine, nakon kolektivne dženaze žrtava genocida počinjenog u Srebrenici, u Potočarima uslijede reeskhumacije ranije ukopanih žrtava, radi pridodavanja naknadno pronađenih posmrtnih ostataka.

Ove godine će biti otvoren 71 mezar.

U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta se nalazi još oko 400 posmrtnih ostataka, koji također čekaju na proces reekshumacije i reasocijacije.

U Potočare je jučer po 12. put stigla i povorka od više od 700 motorista iz mnogobrojnih evropskih država (Anadolija)

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida, koji su Vojska i policija Republike Srpske, pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, počinili nad Bošnjacima u Srebrenici i okolnim mjestima.

Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.

Kao i svake godine, godišnjici je prethodio “Marš mira“, na kojem je ove godine učestvovale oko 4.000 ljudi.

Marš je krenuo iz Nezuka, kod Sapne.

Dan prije obilježavanja 28. godišnjice genocida, održana je cjelodnevna konferencija pod nazivom “Srebrenica – kolektivno pamćenje“, u organizaciji Memorijalnog centra Srebrenica, Svjetskog jevrejskog kongresa i Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

‘Niko ne smije negirati genocid’

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poručio da niko ko želi bolju budućnost ne smije negirati genocid i ne smije zanemarivati ono što se desilo.

“Ono što se dogodilo ovdje je užasno… Radit ću na tome da se protiv svih onih koji negiraju genocid i nastavljaju tim putem poduzmu pravne radnje i da se krivično gone. Zbog toga će upravo sutra [utorak] sa mnom u delegaciji biti i glavni tužilac iz Bavarske, s nekoliko kolega koji rade na slučajevima, predmetima negiranja holokausta, a kako bismo iznašli koje su to najbolje radnje koje se mogu preduzeti protiv osoba koje negiraju genocid”, rekao je Schmidt.

Godišnjici je prethodio ‘Marš mira’, na kojem su ove godine učestvovale oko četiri hiljade ljudi (Anadolija)

Manifestaciji će prisustvovati veliki broj domaćih i inostranih zvaničnika.

U Potočare su u ponedjeljak, pod motom “Da se ne zaboravi i ne ponovi“, po 12. put stigla i povorka od više od 700 motorista iz mnogobrojnih evropskih država, zatim učesnici 12. ultramaratona Vukovar – Srebrenica te učesnici maratona Goražde – Žepa – Srebrenica.

Uoči obilježavanja godišnjice genocida u mnogim svjetskim gradovima organiziran je prigodan program posvećen srebreničkom užasu.

Izvor: Agencije