Preminuo novinar Inoslav Bešker

Inoslav Bešker bio je dobitnik mnogobrojnih novinarskih priznanja, dugogodišnji dopisnik iz Rima, profesor i autor više knjiga

Inoslav Bešker je radio kao dopisik iz Rima za brojne regionalne medije (Al Jazeera)

Višestruko nagrađivani novinar, dugogodišnji dopisnik iz Rima, profesor i autor više knjiga Inoslav Bešker preminuo je nakon kratke i teške bolesti, prenosi Hina.

Rođen je 30. januara 1950. godine, novinarstvo je diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, a potom doktorirao poredbenu slavistiku na Univerzitetu u Milanu temom o fenomenu morlakizma.

U novinarstvu je od 1967. godine, posljednje tekstove napisao je za Slobodnu Dalmaciju i Jutarnji list, a najviše je pisao o religijskim i crkvenim temama te o vanjskoj politici.

Tekstove je objavljivao u Omladinskom tjedniku, Studentskom listu, Telegramu, Startu, Vjesniku, a sarađivao je i s BBC-om, Hrvatskom radio-televizijom te Radiom 101. Bio je dugogodišnji dopisnik iz Rima, najprije Vjesnika, a potom Jutarnjeg lista.

Bogata karijera

Bio je i redovni profesor kroatistike na Univerzitetu u Splitu, profesor slavistike na Orijentalnom univerzitetu u Napulju, na Univerzitetu La Sapienza u Rimu te na Univerzitetu u Bologni. Istraživačko novinarstvo predavao je na Univerzitetu u Zagrebu, a na Univerzitetu u Dubrovniku novinarstvo i komunikologiju.

Bavio se izdavaštvom i prevođenjem s romanskih jezika, autor je niza knjiga, među njima i biografske monografije “To je bio Ivan Pavao II”, a dobitnik je brojnih nagrada, među njima i Nagrade “Otokar Keršovani” za životno djelo u novinarstvu, Nagrade Slobodne Dalmacije za životno djelo u novinarstvu, Nagrade HND-a Marija Jurić Zagorka, za novinara godine 2002, za najbolji komentar u novinama 2002. te za najbolji komentar na internetu 2006.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada