Podignute optužnice protiv Modrića i Lovrena za davanje lažnog iskaza

Hrvatske nogometaše se tereti zbog sumnje u davanje lažnog iskaza na prvom suđenju Zdravku Mamiću.

Kapiten hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić i bivši reprezentativac Dejan Lovren (Reuters)

Zbog sumnje u davanje lažnog iskaza na prvom suđenju Zdravku Mamiću i ostalima za izvlačenje novca iz Nogometnog kluba Dinama, osječko Općinsko državno odvjetništvo je pred Općinskim sudom u Osijeku podignulo optužnice protiv kapitena hrvatske nogometne reprezentacije Luke Modrića i bivšeg reprezentativca Dejana Lovrena.

Ne navodeći identitete okrivljenika, tužilaštvo navodi da se Lovrena tereti da je krivično djelo počinio 1. septembra 2017. na osječkom Županijskom sudu tokom rasprave u predmetu protiv Zdravka i Zorana Mamića, bivšeg Dinamovog direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara, zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti, iako ga je raspravni sudija upozorio da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza krivično djelo, objavila je Hina.

Lažni iskazi

Tereti ga se da je svjesno neistinito iskazao da je aneks ugovora o profesionalnom igranju potpisao nedugo nakon potpisivanja svog ugovora o profesionalnom igranju s matičnim klubom, iako je znao da to ne odgovara istini. Okrivljenika se tereti da je svjesno neistinito iskazao kako je vlastoručno potpisao tri dopisa upućenih matičnom klubu u kojima se u njegovo ime traži isplata određenog postotka transfernog obeštećenja i sadrže potpis s njegovim imenom. Tereti ga se i da je neistinito iskazao da je tih dana bio u Hrvatskoj i da je lično otvorio poseban račun u banci u Zagrebu te da je na dan uplate novca, lično proslijedio taj novac na bankovni račun treće osobe, iako je bio svjestan da je u to vrijeme bio u Francuskoj.

Okrivljenog Luku Modrića se tereti da je ovo krivično djelo počinio 13. juna 2017. na Županijskom sudu u Osijeku tokom rasprave u krivičnom predmetu protiv istih okrivljenika, iako je također upozoren da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza krivično djelo.

Tužilaštvo sumnja da je Modrić svjesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju, kojima je regulisana podjela transfernog obeštećenja između njega i matičnog kluba, potpisivao svaki put kada bi produžavao profesionalni ugovor te da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska iz matičnog kluba. Tereti ga se da je znao kako to ne odgovara istini jer je navedene anekse ugovora potpisao tek kada je napustio matični klub.

Modrića se tereti da je prilikom predočenja dijela zapisnika o njegovom ispitivanju tokom istrage svjesno neistinito iskazao kako je iznoseći iskaz tokom istrage mislio samo na reguliranje njegovog građanskopravnog odnosa s trećom osobom i kako nije tokom istrage iskazao da je anekse ugovora s matičnim klubom potpisao naknadno, iako je bio svjestan da to nije istina.

Suđenje Mamiću i drugima

Pravomoćnom presudom Vrhovnog suda Hrvatske iz 2021. bivši čelnik Nogometnog kluba Dinamo Zdravko Mamić osuđen je na 6,5 godina zatvora za izvlačenje više od 15 miliona eura iz Dinama, njegov brat Zoran na četiri godine i osam mjeseci, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na tri godine i dva mjeseca.

Optužnica protiv Modrića i Lovrena već je jednom podignuta za davanje lažnog iskaza, ali potom i odbačena – protiv Modrića 2018, a protiv Lovrena 2019. godine – uz obrazloženje da ne postoji dovoljan stepen osnovane sumnje za podizanje optužnice odnosno i vođenje krivičnog postupka te zbog toga što presuda protiv Zdravka Mamića i ostale trojice okrivljenika u tom trenutku još nije bila pravomoćna.

Izvor: Agencije