Maloljetnik teško ranio nastavnika u osnovnoj školi kod Tuzle

Napadač, maloljetni bivši učenik, uhapšen je, dok je nastavnik u školi ‘Lukavac Grad’ u kritičnom stanju, objavili su lokalni zvaničnici.

Nastavnik je u kritičnom stanju, a napadač je uhapšen (Anadolija)

U pucnjavi u osnovnoj školi u Lukavcu, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, teško je ranjen nastavnik, a maloljetni napadač je uhapšen. Riječ je o bivšem učeniku koji je na polugodištu premješten iz te škole zbog neprimjerenog ponašanja.

Policija je u poslijepodnevnim satima uhapsila i njegovog oca kojeg sumnjiči za neovlašteno nabavljanje i držanje oružja.

Nastavnik stabilno, ali i dalje životno ugrožen

Medicinski direktor UKC Tuzla doc. dr. Igor Hudić potvrdio je da je pacijent, kojeg su mediji ranije imenovali kao Nedim Osmanović, nastavnik engleskog jezika, nakon pucnjave u osnovnoj školi u Lukavcu stabilno, ali i dalje životno ugrožen.

“Negdje iza devet sati u našu ustanovu je dovezen 38-godišnji muškarac sa povredama vrata od vatrenog oružja. Pacijent je po prijemu reanimiran. Obavljene su dijagnostičke procedure prije ulaska u operacionu salu i podvrgavanja hitnom operativnom zahvatu koji je obavljen na Klinici Uha, grla, nosa i hirurgiju vrata i glave. U operativnom timu su učestvovale kolege sa Klinike za ortopediju i traumatologiju“, kazao je Hudić.

On je dodao da je tokom same operacije pacijent još jednom reanimiran.

“U toku samog zahvata je uspješno proveden reanimacioni postupak pacijenta. Zahvat je obavljen uspješno. Oko 12:30 je završen operativni zahvat, u toku samog zahvata je proveden reanimacioni postupak pacijenta. Pacijent je poslije prebačen na jedinicu Intenzivnog liječenja, na Kliniku za anesteziju i traumatologiju. Pacijent je stabilan, ali i dalje životno ugrožen“, kazao je Hudić.

Ministar obrazovanja Tuzlanskog kantona Ahmet Omerović rekao je da je napad izvršio bivši učenik škole, koji je na polugodištu prebačen u drugu školu kao rezultat disciplinske mjere.

Ministarstvo obrazovanja TK-a je donijelo odluku da se zaključno s današnjim danom završava nastavna godina u svim osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

Reporter Al Jazeere Emir Skenderagić javlja da je policija blokirala centar Lukavca.

On dodaje da su iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla saopćili da je ranjeni nastavnik u kritičnom stanju i da mu se ljekari bore za život.

Skenderagić je razgovarao sa rođakom ranjenog nastavnika, koji je rekao da je prošlog mjeseca upozoravao MUP Tuzlanskog kantona i da su registrirane prijetnje učenika koji je izbačen iz škole zbog neprimjerenog ponašanja, zbog čega je organiziran roditeljski sastanak.

Rođak je dodao da su mu iz policije odgovorili kako se radi o maloljetniku i da ne mogu otkrivati više detalja o istrazi koju vode, ali da su poduzeli sve da spriječe napad.

“Rođak je kazao da očigledno nije poduzeto ništa adekvatno, s obzirom da je, kako nam je opisao, maloljetnik doslovno ušetao u školu naoružan s pištoljem, a onda potražio nastavnika engleskog jezika, koji je ujedno i zamjenik direktora u ovoj školi, zbog čega ga je on smatrao odgovornim za ovu odluku o izbacivanju iz škole, te da ga je upucao i zatim išetao pored domara i došao u centar grada gdje je uhapšen”, javlja Skenderagić.

U istragu o ovom slučaju uključena su dva tužioca.

“Dežurni tužilac obavlja uviđajne radnje i obavlja nadzor nad istragom, te tužilac za maloljetnike koji je uključen u poduzimanje daljih mjera i radnji u odnosu na dijete. Odmah je uključen Centar za socijalni rad, a u toku su kontakti sa određenim medicinskim i drugim nadležnim institucijama u vezi sa postupanjem sa djetetom u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku”, prema saopćenju kantonalnog tužilaštava.

“Poduzimaju se potrebne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti koje se vezuju za ovaj događaj.”

Hapšenje osumnjičenog

U saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona se navodi da je policija po zaprimanju prijave izašla na lice mjesta događaja, gdje je zatečeno dijete za koje se sumnja da je pucalo iz vatrenog oružja, te su zatečeni odbačeno vatreno oružje i drugi predmeti.

“Dijete (starosti nepunih 14 godina) se nalazi pod policijskim nadzorom u prostorijama PU Lukavac, dok se vatreno oružje i ostali odbačeni predmeti obezbjeđuju do otpočinjanja uviđaja. U pucnjavi je povrijeđeno jedno lice, N.O. (1985) iz Lukavca, uposlenik JU OŠ Lukavac grad koje je tom prilikom zadobilo TTP konstatovane na Klinici za hirurgiju, a prema trenutnim informacijama povrijeđeni je podvrgnut operativnom zahvatu na Klinici za ORL koja je još u toku”, dodali su iz MUP-a.

“Obezbjeđenje lica mjesta vrše policijski službenici PU/PS Lukavac, a uviđaj pod nadzorom dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva TK koji se nalazi na licu mjesta izvršiće istražitelji Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP TK- a i Odjeljenja kriminalističke policije PU Tuzla. Na licu mjesta nalazi se i Tužilac za maloljetnike. U skladu sa odredbama Zakona o zaštiti djece i maloljetnika u krivičnom postupku, nismo u mogućnosti dati više informacija“, navode u Upravi policije MUP-a TK.

U jutarnjim satima u Osnovnoj školi Lukavac Grad, u Bosni i Hercegovini, dogodila se pucnjava u kojoj je jedna osoba ranjena (Anadolija)

Gradonačelnik Lukavca Edin Delić je na društvenim mrežama podijelio vijest kako nema povrijeđenih učenika.

Hitna rekacija

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić zatražio je hitnu reakciju svih nadležnih organa kako bi se preduprijedile tragedije poput napada u Lukavcu.

“Ako nismo u stanju zaštititi djecu, koja je svrha našeg vršenja vlasti? I nije samo u pitanju bezbjednosni sektor, već sve institucije moraju da počnu bolje raditi. Od državnog nivoa, do lokalnih zajednica. Očigledno je da atmosfera svađe, konflikta i verbalnog sukoba koja se stvarala u društvu godinama, uzima danak. Koliko još opomena treba nasilnici da nam pošalju, da bi se svi trgnuli i shvatili da klizimo u propast? Očigledno je da je potrebna i promjena zakonske regulative u više oblasti kako bi se spriječile nove tragedije. Ali je iznad svega potrebno graditi društvo tolerancije, solidarnosti i međusobnog poštovanja”, poručio je Nešić.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović je objavio da se u Lukavcu desilo ono čega se pribojavao nakon pucnjave u Beogradu.

On navodi da je neposredno nakon pucnjave u Beogradu u kojoj je poginulo osam učenika i jedna starija osoba zatražio od ministra pravde Vedrana Škobića da razmotri izmjene krivičnog zakona.

“Nemam se namjeru mješati u struku i određivati parametre kažnjavanja. Ali mi je drago da je ministar shvatio moju namjeru, reagovao pravovremeno i organizovao okrugli sto već za 26.06.2023.. U dokumentu na slikama možete vidjeti da su pozvane institucije od sudova, preko tužilaštava, ministarstva, socijalnih institucija i zakonodavnih tijela. Ne želim da eskaliraju incidenti. Ne želim da roditelji sa strahom puštaju djecu u školu. Ne želim ni da nastavnici idu sa strahom na posao. Moramo obezbijediti sigurnost i adekvatne mjere za one koji ugrožavaju sigurnost. Nadam se da će se svi odazvati. Sve nas se tiče.”

Pucnjava u Lukavcu dolazi nakon nešto više od 40 dana od tragedije u beogradskoj Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, u kojoj je učenik te škole ubio devet učenika i jednog radnika osiguranja.

Ovaj slučaj izazvao je veliku zabrinutost roditelja kako u Srbiji, tako i širom regije, da će se slični događaji dešavati i u drugim školama.

Korisnici društvenih mreža već povezuju pucnjavu u Lukavcu sa događajima u Beogradu, a mnogi strahuju da će se slični incidenti sve češće dešavati.

Vijeće za štampu pozvalo na poštovanje Kodeksa u cilju zaštite djece i maloljetnika

S obzirom na povećanu pažnju javnosti u vezi s pucnjavom u Lukavcu u kojoj su uključeni i maloljetnici, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini podsjetio je urednike i novinare na neophodnost poštovanja Člana 18 – Zaštita djece i maloljetnika, Kodeksa za štampane i online medije BiH.

„U postupanju s djecom i maloljetnicima novinari i urednici su dužni da budu krajnje obazrivi, poštujući dobre običaje i Konvenciju o pravima djeteta i polazeći od najboljeg interesa djeteta. Novinari i urednici dužni su da zaštite identitet djeteta u postupcima u kojima je inače isključena javnost“, naglašeno je.

Taj član Kodeksa precizira da novinari i urednici ne smiju direktno ili indirektno identificirati djecu mlađu od 18 godina u slučajevima kada su djeca žrtve, svjedoci ili optuženi u krivičnom postupku.

Identificiranje maloljetnika, kao svjedoka ili žrtava nasilja, objavljivanje njihovih fotografija, imena, adresa stanovanja, fotografija roditelja ili mjesta stanovanja, u suprotnosti je s profesionalnim standardima novinarstva, podsjećaju u saopćenju.

Novine i periodična izdanja ne smiju ni pod kakvim okolnostima identificirati djecu mlađu od 15 godina koja su umiješana u kriminalne slučajeve kao svjedoci ili optuženi“, rečeno je u saopćenju Upravnog odbora Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije