OSCE: Zvaničnici ne bi trebali slaviti ratne zločince, neki se nisu pokajali ni nakon odslužene kazne

Ministrica kulture i sporta Federacije BiH Sanja Vlaisavljević zauzela se za rehabilitaciju ratnih zločinaca, nakon što odsluže kaznu, što je izazvalo oštre reakcije u zemlji.

Stručnjaci Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) stoje pokraj ljudskih ostataka tokom ekshumacije masovne grobnice u selu Kozluk kod Zvornika u Bosni i Hercegovini 15. decembra 2015. (REUTERS/Dado Ruvic)

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini upozorava da dio ratnih zločinaca ni nakon odslužene kazne ne pokazuju pokajanje niti shvataju ozbiljnost svojih (ne)djela iz prošlosti. Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju upozorava i da zvaničnici, javne ličnosti i mediji pogrešno slave takve pojedince.

Komentar je OSCE dao Al Jazeeri nakon što se ministrica kulture i sporta Federacije BiH Sanja Vlaisavljević zauzela za rehabilitaciju ratnih zločinaca, nakon što odsluže zatvorsku kaznu.

“On mora biti rehabilitovan u društvo, on je odslužio kaznu, bilo ko, rekla je Vlaisavljević za televiziju N1. “Evo, Sanja Vlaisavljević je odslužila kaznu za ratni zločin. Što sad vi mislite, trebamo li Sanju Vlaisavljević poslati na Goli otok nakon odslužene kazne jer ona više ne zaslužuje da bude ljudsko biće zato što je bila suđena i presuđena za izvjesno?”

Zločinci ne shvataju šta su počinili

Izjava ministrice Vlaisavljević, koja je bila izbor na tu funkciju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH), izazvala je oštre osude u zemlji, uključujući i kritike organizacija koje zastupaju preživjele žrtve ratnih tortura. Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje građana žrtava rata ‘92-95’ 16. april Ahmići zatražili su ostavku ministrice.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini ubijeno je oko 100.000 ljudi, među kojima je veliki broj civila, ubijeni u logorima ili na drugim mjestima. Porodice još tragaju za više od 7.000 članova koji se vode kao nestali.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izvijestilo je nedavno o optužnicama protiv više od 1.000 optuženih za ratne zločine u posljednjih 19 godina, dok su pravomoćno okončani predmeti protiv nekoliko stotina optuženih.

Za OSCE, pitanje rehabilitacije ratnih zločinaca je izuzetno osjetljivo i mora mu se pristupiti s posebnom pažnjom i taktom. OSCE podsjeća da određeni osuđeni ratni zločinci, bez obzira na to što su odslužili svoje kazne, ne pokazuju pokajanje niti shvataju ozbiljnost svojih (ne)djela iz prošlosti. Zabrinuti su što izabrani zvaničnici, utjecajne javne ličnosti i mediji neke od ovih osuda vode ka uzdizanju i slavljenju takvih pojedinaca.

Ignorisanje tragedije ubijenih

„Često i značajan dio društva slijedi ovaj trend, zaboravljajući, umanjujući ili ignorišući sudbinu žrtava i onih koji su preživjeli ove zločine“, rekli su iz OSCE-a, u komentaru koji je dostavljen Al Jazeeri. „Ovo jasno pokazuje da, u skoro tri decenije nakon ratova u bivšoj Jugoslaviji, veliki broj lidera nije dao prioritet vođenju svojih zajednica ka istini i istinskom procesu pomirenja, koji se odražava kroz uzajamno dostojanstvo, poštovanje i razumijevanje prema svim žrtvama, a ne samo prema ‘svojim’.

Za OSCE, krivičnopravni procesi sami po sebi nisu dovoljni u ozdravljenju društva. Rijetko su, ako su ikada, oni upotpunjeni sa održivim, inkluzivnim i adekvatnim naporima iz domene tranzicijske pravde. U ovom kontekstu, historijske dokaze o ratu, koji su zasnovani na činjenicama, ključni akteri su osporavali i dalje nastavljaju osporavati, a njihov izostanak daje prostora suprotstavljenim narativima i aktima poricanja i veličanja genocida i ratnih zločina, čime se dalje dijeli i iznova traumatizira društvo.

“Ukoliko bi građani i njihovi izabrani lideri dali prioritet nekim od navedenih i drugih srodnih temeljnih elemenata, onda bi tranzicijska prava i procesi pomirenja mogli, tamo gdje je to prikladno, uključiti one koji su odslužili svoju kaznu i koji su, što je još bitnije, prepoznali i prihvatili traumu i štetu prouzrokovanu svojim djelima“.

Izvor: Al Jazeera