Hapšenja u Hrvatskoj po nalogu evropskog tužitelja

Hrvatski mediji govore o pet osoba uhapšenih zbog sumnje na zloupotrebu položaja i ovlasti, na štetu EU fondova.

Uhapšeni su u vezi s projektom izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi (Pixsell/Arhiv)

Ured evropskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je da je u saradnji s policijom u utorak u Hrvatskoj uhapsio pet osoba zbog sumnje na zloupotrebu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU-a.

U toku je provođenje hitnih istražnih radnji s ciljem prikupljanja dokaza, navode u saopćenju.

“Činjenice koje se provjeravaju odnose se na pet osoba i jedno trgovačko društvo, za koje se sumnja da su počinili krivično djela zloupotrebe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi”.

Ured evropskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u tom slučaju. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti, saopćio je EPPO.

Uhapšeni iz gradske uprave

Jutarnji list navodi da su istragom navodno obuhvaćene neke osobe iz riječke gradske uprave, među njima i jedna bivša pročelnica nadležnog gradskog ureda, prenosi Hina.

EPPO je krajem decembra 2022. uz bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU-a, za štetu od 1,3 miliona eura nanesenu evropskom i hrvatskom javnom budžetu, optužio i bivšeg direktora Središnje agencije za finansiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislava Petrica te poduzetnika Marka Jukića i Mladena Šimunca.

Žalac terete za zloupotrebu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem, dok su Jukić i Šimunac optuženi za zloupotrebu položaja i ovlasti, a njihove tvrtke Ampelos i Micro project za poticanje na to kazneno djelo.

Izvor: Agencije