Ambasada SAD-a: Nećemo stajati po strani dok Dodik gura BiH u sukob

SAD će štititi Bosnu i Hercegovinu i osigurati da se održi njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter, poručili su iz Američke ambasade.

Dodik je rekao da će Republika Srpska i Srbija jednog dana biti jedna država, što je potaklo brojne reakcije (facebook.com/usembassy.bih/)

Iz Američke ambasade u Sarajevu reagovali su na najave predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika u kojima je ponovo zaprijetio otcjepljenjem RS-a.

“Evo činjenica: Republika Srpska je entitet u BiH. Ona ne postoji izvan Bosne i Hercegovine, a prema Ustavu BiH, ni entitet niti bilo koja druga administrativna jedinica nižeg nivoa nema pravo na otcjepljenje ili ujedinjenje s drugom državom.

Milorad Dodik je u krivu ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob. Sjedinjene Države će štititi Bosnu i Hercegovinu i osigurati da se održi njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter”, poručili su iz ambsade.

Poruka o secesiji

Dodik je u nedjelju, tokom odavanja počasti žrtvama jasenovačkih logora i podsjećanje na stradanja Srba u spomen-području Donja Gradina, rekao da će Republika Srpska i Srbija jednog dana biti jedna država, što je potaklo brojne reakcije u zemlji.

„Mi želimo da kažemo jasno da nije nikakva iluzija niti je kome prijetnja, da Republika Srpska iskaže narodnu volju za formiranje svoje države, jer ne možemo da živimo u Bosni i Hercegovini koja nas ovako stiska i ugrožava naše slobode“, rekao je Dodik na komemoraciji na kojoj je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poručio je da Dodikove poruke o ujedinjenju RS-a i Srbije ne treba ignorirati. Pozvao je pravosuđe da reagira.

Evropsku uniju poziva da se pridruži američkim i britanskim sankcijama Dodiku, te je postavio pitanje zašto se predsjednik Srbije ne ogradi od Dodikovih poruka.

Izvor: Agencije