Dodik poručio da BiH neće imati viznu liberalizaciju s Kosovom

Entitetski predsjednik nazvao je licemjernim i odluku Evropske unije o ukidanju viza za građene Kosova.

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik protivi se olakšanoj komunikaciji između Kosova i BiH (EPA)

Bosna i Hercegovina neće imati viznu liberalizaciju s Kosovom, rekao je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, uprkos tome što je Kosovo krajem februara potvrdilo da ukida vize između dvije zemlje.

Entitetski predsjednik nazvao je licemjernim i odluku Evropske unije o ukidanju vize za građene Kosova, koje su im ranije trebale prilikom ulaska u bilo koju od 27 članica Unije, prenio je Tanjug, pozivajući se na Radio-televiziju Srbije.

Dvotrećinskom većinom glasova zastupnika, Skupština Kosova ratifikovala je krajem februara sporazum o ukidanju viza i kretanju samo s ličnim kartama između Kosova i Bosne i Hercegovine.

Premijer Albin Kurti je u predstavljanju tog sporazuma rekao da će se između Kosova i BiH stvoriti nove veze.

‘Novi most’

“Verujem da je sloboda kretanja građana ono čemu su građani Kosova odavno težili, ali i drugih susjednih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, s kojom imamo teške odnose zbog veta Republike Srpske tamo”, kazao je Kurti.

Podsjetio je da je i bivši predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, također, 3. novembra prošle godine stavio potpis na Briselski sporazum, što “nas čini optimistima da će i u Bosni i Hercegovini moći da se ratifikuje ovaj sporazum”.

“Na ovaj način Priština i Sarajevo stvaraju novi institucionalni i posebno građanski most, koji je dugo očekivan”, kazao je Kurti.

Prema Dodikovim najavama, bezvizni režim između Kosova i Bosne i Hercegovine još će biti na čekanju.

Izvor: Agencije