Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs

Pravoslavni hrišćanski vjernici u nedjelju obilježavaju Vaskrsenje Isusa Hrista po Julijanskom kalendaru, najveći i najstariji hrišćanski praznik, koji simbolizira pobjedu života nad smrću.

Hrišćani vjeruju da je prva osoba koja je srela vaskrslog Isusa Hrista bila Marija Magdalena (Arhiva)

Pravoslavni hrišćanski vjernici u nedjelju obilježavaju Vaskrsenje Isusa Hrista po Julijanskom kalendaru, najveći i najstariji hrišćanski praznik, koji simbolizira pobjedu života nad smrću.

Pored vjernika Srpske pravoslavne crkve (SPC), ovaj praznik danas obilježavaju i Antiohijska, Jerusalimska, Ruska, Gruzijska, Japanska i druge pravoslavne crkve, prenosi Tanjug.

Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru u Beogradu, uz sasluženje beogradsko-karlovačkog sveštenstva.

Isus Hristos je, prema jevanđeljima i vjerovanju, razapet u petak, subotu je preležao u grobu, a u nedjelju je vaskrsao iz mrtvih i tako pobijedio smrt i svim ljudima darovao vječni život.

Obilježava se tri dana

Hrišćani vjeruju da je prva osoba koja je srela vaskrslog Isusa Hrista bila Marija Magdalena, a kasnije se on ukazao i svojim učenicima.

Vaskrs se uvijek proslavlja u prvoj nedjelji punog mjeseca poslije proljetne ravnodnevice i poslije jevrejske Pashe, na osnovu odluke koja je donijeta na Nikejskom saboru 325. godine, koju i danas poštuju sve pravoslavne crkve.

Po julijanskom kalendaru, Vaskrs najranije može pasti 4. aprila, a najkasnije 8. maja, dok po gregorijanskom kalendaru od 22. marta do 25. aprila, što čini Vaskrs “pokretnim” praznikom.

Vjernici SPC-a Vaskrs obilježavaju tri dana, a crvenim slovom u crkvenom kalendaru su, pored prvog dana, obilježeni i vaskršnji ponedeljak i vaskršnji utorak.

Običaj je da vaskršnje slavlje počne odmah poslije jutarnje službe, a tada se vjernici pozdravljaju riječima “Hristos vaskrse” i “Vaistinu vaskrse”.

Jaja se farbaju u crveno

Ispravno je reći i “Hristos voskrese”.

Uskršnjim slavljem za vjernike se završava Veliki post, a običaj je da vaskršnja jaja budu prvi mrsni zalogaji.

Vaskršnja jaja se, prema običajima, farbaju u crveno, kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prvo ofarbano jaje se, prema narodnim običajima, smatra “čuvarkućom”, odnosno zaštitnikom kuće i zdravlja, i običaj je da se čuva do narednog Vaskrsa.

Prema vjerovanju, Marija Magdalena je rimskom caru Tiberiju poklonila prva jaja, kada je došla u Rim s porukom o vaskrsenju Isusa Hrista.

Izvor: Agencije