Zagreb: Protest i prisjećanje na 116 ubijenih u Ahmićima

Uoči obilježavanja 30. godišnjice ubistva mještana sela u BiH, koje su počinili bojovnici HVO-a, okupljeni su se prisjetili žrtava, među kojima su bile 32 žene i 11 djece.

Organizatori skupa traže izvinjenje Hrvatske za zločin te imenovanje jednog trga u Zagrebu po žrtvama Ahmića (Anadolija)

Uoči obilježavanja 30-te godišnjice ubistva 116 mještana sela Ahmići u Bosni i Hercegovini, koje su počinili bojovnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u centru Zagreba u subotu su se protestnim stajanjem okupljeni prisjetili žrtava, među kojima su bile 32 žene i 11 djece.

Akcijom “Ne u naše ime”, nevladina udruženja iz Hrvatske, koje su obilježavanje godišnjice zločina organizirale zajedno s Udruženjem za društvena istraživanja i komunikacije iz Sarajeva, traže od hrvatskih vlasti da prekinu negirati i umanjivati zločin u Ahmićima te da se jasno distanciraju od imperijalne politike Franje Tuđmana u ratu u Bosni i Hercegovini.

Organizatori smatraju da bi korak u tom smjeru bilo i jasno formulirano izvinjenje Hrvatske za zločin te imenovanje jednog trga u Zagrebu po žrtvama Ahmića.

Dario Kordić osuđen na 25 godina zatvora

Za zločin protiv čovječnosti u Ahmićima, po zapovjednoj odgovornosti pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, osuđeni su tadašnji potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dario Kordić na 25 godina zatvora te još 12 Hrvata iz Srednje Bosne.

Haški sud je ustanovio da je zločin u Ahmićima počinjen u okviru međunarodnog oružanog sukoba u koji je bila umiješana i Hrvatska, preko kontrole nad HDZ-om BiH i HVO-om, poručili su organizatori protesta.

Izvor: Al Jazeera