Hrvatska: Povećane kazne za ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’

Vlada je izmijenila Zakon o prekršajima: najlakši prekršaji sankcionirat će se novčanim kaznama do 1.000, a najteži do 4.000 eura.

U najteže prekršaje uključeno je javno izgovaranje ustaškog pozdrava i širenje lažnih vijesti (Davor Puklavec/PIXSELL)

Vlada Hrvatske izmijenila je Zakon o prekršajima te znatno povećala novčane kazne za prekršaje, među kojima je javno izgovaranje ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

Najlakši prekršaji sankcionirat će se novčanim kaznama do 1.000 eura, a najteži do 4.000 eura.

U najteže prekršaje uključeno je javno izgovaranje ustaškog pozdrava “Za dom  spremni” i širenje lažnih vijesti.

Ovo je jedini pomak u strožijem kažnjavanju isticanja ustaških simbola u Hrvatskoj, prenosi Hina.

“Za pojedine vrste prekršaja povećavaju se novčane kazne kako bi bile prilagođene zahtjevima vremena i imale odvraćajući učinak, i to na način da se ujednačavaju s kaznama za slične prekršaje iz drugih zakona”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Grupa najtežih prekršaja

Zakon će se u Hrvatskom saboru naći po hitnom postupku, a prema prijedlogu, iznosi kazni koje su se do sada kretale između 20 i 170 eura sada se drastično podižu.

U grupu najtežih prekršaja spadaju prekršaji remećenja javnog reda i mira isticanjem ili nošenjem simbola, izvođenje, reproduciranje pjesama i tekstova, slika, crteža, drsko i nepristojno ponašanje u javnosti kojim se vrijeđaju građani i narušava njihov mir, ali i izmišljanje i širenje lažnih vijesti te neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja.

Srpska nacionalna manjina i jevrejska zajednica u Hrvatskoj godinama traže da se takvi incidenti strožije kažnjavaju kroz Krivični zakon.

Pregovori na tu temu vode se iza zatvorenih vrata posljednje dvije godine.

Izvor: Agencije