Zambijske vlasti: Djeca koju su Hrvati pokušali usvojiti moraju biti vraćena Kongu

Osmero Hrvata uhapšeno je početkom decembra na aerodromu u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje u ispravnost dokumenata o usvajanju maloljetne djece iz DR Konga.

Hrvatski parovi optuženi su za trgovanje ljudima i krivotvorenje dokumenata (Emica Elvedji / Pixsell)

Djeca iz DR Konga koju je pokušalo posvojiti osmero Hrvata, optuženih za pokušaj trgovine djecom u Zambiji, moraju biti vraćena u svoju domovinu, rekao je predstavnik Zambijskog ministarstva, prema uredu visokog povjerenika za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Odbor za prisilne nestanke Ujedinjenih nacija održao je saslušanje zambijske delegacije koju je predvodio sekretar Ministarstva untrašnjih poslova Dickson Matembo. Odbor je istraživao kako Zambija implementira odredbe Međunarodne konvencije o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka, prenosi Hina.

Odbor se zanimao za slučaj osmero Hrvata osumnjičenih u Zambiji za trgovinu djecom – što je zaključila istraga o porijeklu posvojenja, jesu li djeca uzeta iz svojih obitelji ili sirotišta te koje je mjere Zambija poduzela da posvajanja ne budu rezultat prisilnog nestanka.

Matembo je odgovorio da je osmero Hrvata s djecom prešlo iz DR Konga u Zambiju, pri čemu su zambijski granični službenici provjerili njihove dokumente i kontaktirali kolege iz susjedne zemlje.

Lažna dokumentacija

Djeca su bila u sirotištu, a grupi Hrvata to nije bio prvi put da su prešli granicu s djecom, naglasio je Zambijac. U saradnji s kongoanskim vlastima utvrđeno je da je dokumentacija za usvajanje bila lažna, a vlasnik sirotišta je u bijegu.

Djeca se trebaju “predati kongoanskim vlastima”, rekao je zambijski sekretar.

Osmero Hrvata uhapšeno je početkom decembra na aerodromu u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u ispravnost dokumenata o usvajanju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

Četvero djece iz Demokratske Republike Kongo pod nadzorom su posebne jedinice za zaštitu i sigurnost djece, a na nepoznatoj su lokaciji zbog svoje sigurnosti, objavio je zambijski dnevni list.

Izvor: Agencije